Shutterstock

Analyse Uien

Zenuwen worden op de proef gesteld in uienmarkt

23 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

Het hapert in de uienexport en dat trekt de hele gemoedstoestand in de markt naar beneden. Handel wordt maar beperkt gedaan en er wordt wat af gesomberd. Toch blijven de prijzen heel aardig in de benen. Zowel in de baal als op de teler. Er zitten veel tegenstrijdigheden in de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dure uien moeten opgehaald worden, goedkoop fatsoenlijke uien bij kopen lukt niet en de vraag naar gesorteerd product valt tegen. Het is kommer en kwel volgens verschillende verpakkers. Dat terwijl er op een opleving werd gehoopt na carnaval en de Fruit Logistica in Berlijn. Telers zien het een stuk zonniger in. Door kwaliteitsproblemen zullen er best nog wat uien afvallen, plantuien kunnen niet de grond in en zullen daarmee niet extreem vroeg zijn dit jaar. Kansen genoeg om nog te verkopen, lijkt de redenatie.

Opletten geblazen
"Als je nu moet verkopen vanwege kwaliteit ben je in december wat vergeten als teler en nu de vraag er niet is moet je gewoon niet willen verkopen", aldus een insider. Dat laatste komt vanuit meerdere kanten terug. Sorteerders en speculanten durven zelf eigenlijk niet in te stappen op €50 voor levering april of mei, maar dat we tegen die tijd op dat niveau zitten daar zou niemand raar van staan te kijken. De grote onzekere factor blijft de voorraad waarmee we de rest van het seizoen uit moeten zingen. Vanwege kwaliteit zullen er best nog wat uien afvallen, maar die moeten wel ergens heen. Dat kan de export van goede uien (voorlopig) nog in de wielen rijden. Een Poolse koper die voor weinig een box randje industriekwaliteit koopt, hoeft immers geen duurdere betere uien ergens op te doen. Een paar weken langer of korter door met de oude oogst is een andere onzekerheid waar nu weinig over te zeggen valt.

In de DCA-notering Baalprijs Uien staan de drielingen, middels en grove iets onder druk, terwijl supers stijgen. Tussen middels en grove is het schipperen voor sorteerders. Prijstechnisch zou je 45-60 en 60-80 willen draaien. Voor de 60-80 klanten geen probleem, maar middels tot 60 op zijn moeilijk kwijt te raken. Naar middels 50-70 is wel vraag maar dan offer je als sorteerder weer te veel grove in de partij op.

Klik hier voor de toelichting

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden