Agrifoto

Analyse Uien

Optimisme eerder in het uienseizoen niet beloond

1 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

Het vertrouwen in de uienmarkt was groot in de eerste helft van het seizoen. Inmiddels zijn we in maart aanbeland. Verschillende sorteerders komen tot de conclusie dat uienprijzen richting de €50 voor levering februari/maart, wat in november en december heel redelijk was, achteraf bekeken net iets te gek zijn geweest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een goede zaak doet aan twee kanten een beetje pijn, wordt wel gezegd. Naarmate de termijn van levering wordt opgeschoven en de kans dat de dagprijs af gaat wijken van de afgesproken prijs, neemt de kans toe dat een van beide meer pijn gaat voelen. Telers die in december een klap gegeven hebben op €50 voor levering mei zijn spekkoper. "Leuk is anders maar dat hoort bij het vak", zeggen verschillende verpakkers. "Verlies pakken en weer door."

Het extreme groeiseizoen laat echter ook nu zijn sporen na. Het komt meer dan eens voor dat boxen die er in december prachtig uit zagen nu gebreken vertonen. Vooral kiem is een probleem. Dat levert aan twee kanten scheve gezichten op. De koper vindt dat de verkoper niet goed op zijn product heeft gepast, terwijl de verkoper vindt dat de koper zijn product regelmatig genoeg heeft gecontroleerd op verandering. Als tarrapercentages te hoog worden dan doemt de vraag op: hoe verder? Afkeuren als de uien niet aan de specificaties van het verkoopcontract voldoen, is logisch.

De druiven zijn zuur
De teler zit dan met uien die met spoed weg moeten en waar weinig kopers voor zijn. Kopers van industriekwaliteit hebben daar op de een of andere manier een neusje voor. Op afkeuren zitten sorteerders vaak ook niet te wachten. Het waren de mooie partijen die voor dergelijke bedragen zijn opgeschreven en vaak hadden verpakkers daar al een bestemming voor in gedachten. Aanbod van uien vanuit de telers is er genoeg. Gaat het om bestemmingen voor de verpakkers die hoge eisen stellen, zoals Zuid-Europa dan is een geschikte box vinden geen sinecure, klagen verschillende verpakkers.

De DCA-notering Baalprijs Uien staat deze week wederom onder druk. Het zijn vooral de drielingen en middels waar de afzet stokt. De prijsrange blijft relatief breed. Voor supers goed in de huid en mooi op kleur wordt nog meer dan €50 betaald. Voor drielingen die al net te lang voor het mooie voor de droogwand staan is de prijs al ruim onder de €40 gezakt.

Klik hier voor de toelichting.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden