Eigen foto

Analyse Uien

Spelers op uienmarkt hebben gevoel voor drama

29 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het zijn spannende tijden op de uienmarkt alleen niet op de manier zoals telers, handel en sorteerders het graag hadden gezien. Over de hele linie gezien blijft het stug. Ergens moet er een keer een kantelpunt komen. Alleen wanneer is dat?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een luchtige jolige stemming heerst er bepaald niet onder spelers op de uienmarkt. Sommigen zien de uienmarkt zo ongeveer als een grote hindernisbaan waarop het de kunst is zonder al te veel kleerscheuren de eindstreep te halen. Dat is ook wel te begrijpen. In maart zijn er namelijk een hoop uien opgehaald door sorteerders die achteraf veel te duur bleken. Voor april lijken minder uien in de boeken en dat biedt mogelijk extra speelruimte.

Het is ook weer niet zo dat er helemaal geen hoop is voor de rest van het seizoen. Qua prijs hebben de Nederlandse exporteurs aansluiting gevonden met andere leveranciers in Europa. Uit Duitsland komen berichten dat daar evenals in Nederland weleens meer uien zouden kunnen zitten dan waar een paar weken terug op werd gerekend. Prijzen die genoemd worden voor de Duitse uien zitten op €40 plus. De Landwirtschaftskammer Österreich noteert deze week €40 tot €45 gesorteerde middels in de kist. Voor klein uitvallende partijen of uien met een kwaliteitsprobleem wordt beduidend minder betaald, schrijven de Oostenrijkers in de toelichting. Dat is het pijnpunt in de uienmarkt.

Kwaliteit maakt het verschil
Met goede grovere uien kunnen sorteerders en exporteurs aardig tot goed uit de voeten. Drielingen en fijne middels zijn gewoon lastig kwijt te raken. Dat geldt ook voor de uien waar kiem in zit of die hard slijten. Daarvoor blijft weinig anders over dan de industrie, maar die is alleen aan de markt voor echte bodemprijzen.

Prijzen op de teler laten een flinke bandbreedte zien in de noteringen op de regionale beurzen. Dat wordt in de baalprijs heel erg vergroot. Een reële weergave van de markt geven in de DCA-notering Baalprijs Uien is een hele uitdaging. Verschil in kwaliteit en daarmee ook prijs ligt mijlen ver uit elkaar. Vooral in de middels is dat het geval. Tussen een partij 45-65 die voor het mooie al te lang op een koper staat te wachten of prachtige 50-70 kan zo €5 of meer zitten.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden