Shutterstock

Analyse Uien

Uien uit Nieuw-Zeeland minder in trek in Europa

22 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

Een gunstig groeiseizoen, uien van goede kwaliteit en een nieuw handelsverdrag met de EU boezemden uientelers in Nieuw-Zeeland vertrouwen in. Van de verwachte export naar de EU is in de praktijk alleen niet veel terechtgekomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese Unie is de belangrijkste afzetmarkt voor Nieuw-Zeelandse uienexporteurs. Circa een kwart tot een derde van de uienexport ging de afgelopen jaren naar de EU. Niet vreemd dat er dan ook veel enthousiasme was in de Nieuw-Zeelandse uiensector over een nieuw vrijhandelsverdrag met de EU. Per 1 mei jongstleden is de heffing van 9,6% op uien vervallen. Met het vervallen van de heffing zou dit seizoen circa 35.000 ton uien heffingsvrij naar Europa kunnen volgens Onions New Zealand. Daarmee zou circa 3 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (circa €1,7 miljoen) de sector in vloeien.

Hindernissen
De hoge verwachtingen zijn alleen niet waargemaakt. Zoals bekend hebben de uienprijzen in Europa de afgelopen maanden flinke stappen terug gedaan. Daarnaast is transport vanuit Nieuw-Zeeland duurder geworden door de problemen in de Rode Zee. Het is de Nieuw-Zeelandse exporteurs daardoor niet gelukt de voet stevig tussen de deur te krijgen op de Europese markt. Tot en met week 18 is er 'slechts' 45.722 ton geëxporteerd naar Europa.

Sommige exporteurs merken dat er nog een maatschappelijke trend is die niet in het voordeel van Nieuw-Zeeland werkt. Supermarkten zetten meer in op lokaal product. Zolang er voldoende goede uien in Europa zijn, wordt de overstap naar nieuwe oogst uit de andere kant van de wereld uitgesteld. Het gat tussen oude oogst uit Noord-Europa en de nieuwe oogst uit het Middellandse Zeegebied wordt daardoor kleiner. Dat is juist waar Nieuw-Zeeland het van moet hebben.

De matige vraag uit Europa is niet de enige tegenvaller voor de Nieuw-Zeelandse exporteurs. Indonesië introduceerde dit seizoen nieuwe fytosanitaire regels. De export van uien naar Indonesië is er daardoor niet makkelijker op geworden. Dat in een seizoen waar Nieuw-Zeeland het meer dan anders moet hebben van de vraag uit Azië. De markt voor rode uien is gezond volgens enkele bronnen uit Nieuw-Zeeland, maar met de gele uien valt het niet mee.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden