Agrifoto

Analyse Uien

Hoeveel kansen nog voor uien van oogst 2023?

7 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het wordt er niet soepeler op in de uienhandel. Verpakkers kijken de kat uit de boom en maken zich niet druk. Onder telers die nog uien hebben van de oogst van 2023 is er veel chagrijn over wat er geboden wordt op de betere partijen. Het vuur is er onderhand weer aardig uit op de uienmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kansen voor telers om in de tweede helft van het uienseizoen in een opgaande markt te verkopen zijn er maar weinig voorbij gekomen. Een maand geleden liep de markt op en het leek het even of we nog een opleving zouden krijgen. Verpakkers klaagden toen dat die prijsstijging meer was ingegeven vanuit de telerskant dan door de vraag. Dat blijkt nu de exportcijfers over die periode bekend zijn niet helemaal terecht. De export was namelijk bovengemiddeld in deze weken.

Inmiddels liggen de kaarten anders geschut. Verschillende insiders verbazen zich erover hoeveel goede uien er elke keer nog voor de dag komen. Enthousiasme om te kopen is er alleen maar beperkt. Sommige sorteerders hebben half mei nog wat gedaan op €25 levering juni en die uien blijken nu weer aan de dure kant. Kopers zijn huiverig om nu nog een keer in te stappen op bijvoorbeeld €20, een prijs die veel telers in gedachten hebben. Als het te nat blijft of te droog wordt om eind juni/begin juli plantuien te kunnen rooien, zijn die uien mits ze goed blijven wellicht niks te duur, maar met het op termijn kopen hebben sorteerders dit seizoen voldoende leergeld betaald.

Verkoopkansen
Kansen om de oogst van 2023 kwijt te raken worden met de dag schaarser. De nieuwe komen er nu eenmaal aan. In de plantuien is overigens ook niet gek veel handel. Voor Troy of Jagro wordt volgens insiders tot circa €30 geboden aan telers, mits ze vroeg gerooid kunnen worden. De ruimte aan de bovenkant van de markt wordt begrensd door aanbod van uien uit bijvoorbeeld Zuid-Europa. De latere rassen, daar durven zowel telers als sorteerders hun vingers nog niet echt aan te branden.

De DCA-notering Baalprijs Uien staat deze week wat onder druk. Kopers zien ook wat er met de Nederlandse telersprijzen gebeurt en willen in deze fase ook geen te grote voorraden hebben. De Nederlandse exporteurs moeten het wat dat betreft echt van de prijs hebben.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden