Shutterstock

Analyse Uien

Het vuur is helemaal uit de uienmarkt

14 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De overgang tussen oude en nieuwe oogst is doorgaans niet de drukste periode. Dat is dit seizoen zeker ook het geval. Verschillende sorteerders hebben er de brui aan gegeven en ruimen nu tijd in voor onderhoud. Voor telers die nog goede uien in de schuur hebben is dat een hard gelag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is niet zo dat de vraag naar uien compleet is ingezakt, maar druk is anders. Vanuit Afrika trekt de vraag wel wat aan, maar lang niet elke exporteur zit op dat werk te wachten. We gaan nu eenmaal richting het einde van het seizoen en dan wil je niet dat uien nog een maand onderweg zijn voor ze op de plek van bestemming komen. "Een paar cent meer die kopers uit zulke landen bieden, ben je weer zo kwijt als er een claim achteraan komt. Dat risico is in deze tijd van het jaar gewoon groot", aldus een sorteerder.

Wat ook een veel gehoord argument is om voorzichtig te zijn met kopers van buiten Europa is problemen in de laatste uien van de oogst van 2023 weleens gebruikt c.q. misbruikt kunnen worden om korting af te dwingen op de eerste uien van de nieuwe oogst. 'Als je niet oppast sta je al met 1-0 achter voordat er een ui is gerooid', zeggen enkele sorteerders.

Prijsbewust
Kopers in Europa zijn erg prijsbewust. Ze willen de uien wel maar willen er alleen niets meer voor betalen dan strikt noodzakelijk. Een gelukje voor de Nederlandse exporteurs is dat het in delen van Midden- en Oost-Europa ook nat was deze week. De oogst van de plantuien lag daardoor grotendeels stil.

Nederlandse sorteerders die nog doordraaien pakken over het algemeen de beste uien die ze bij de telers kunnen vinden. De groep die met een beetje mindere kwaliteit op prijs nog wat probeert te forceren, lijkt nu definitief afgehaakt. Dat is voor de handel niet verkeerd en houdt de baalprijs in de benen.

De DCA-notering Baalprijs Uien blijft grotendeels stabiel. Zowel naar boven als beneden gaan de extremen er een beetje af. De twijfelachtige drielingen van €17 komen praktisch niet meer voorbij maar daar staat tegenover dat er ook nauwelijks grove voor zeg €35 naar de meer exotische bestemmingen gaan.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden