Agrifoto

Analyse Uien

Markt hangt van als-dan-redeneringen aan elkaar

21 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het lijkt haast wel of sorteerders en exporteurs het wel mooi geweest vinden dit seizoen. Opruimen wat er nog staat en met een schone lei aan de nieuwe plantuien beginnen is het plan. Dat opruimen van de laatste uien van oogst 2023 wil in deze stroeve markt alleen niet heel erg vlotten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoeveel uien er nog zitten van de vorige oogst is en blijft gokken, maar dat het er nog best wat zijn, daar zijn insiders het wel over eens. Hoelang die zich nog goed houden is een tweede. Voorlopig blijven ze echter wel boven de markt hangen en dat maakt de handel er nu eenmaal niet soepeler op. Voor de matige of slechte uien die nog in de schuur zitten valt het niet meer mee een bestemming te vinden, laat staan iemand die er nog wat voor geeft.

In de plantuien is nog betrekkelijk weinig handel. Voor de bulk is het natuurlijk ook nog erg vroeg, maar vorig jaar deze tijd was er meer actie op de teler. Het hielp natuurlijk ook dat de markt toen redelijk schoon was in tegenstelling tot nu. Wat we kunnen verwachten voor de plantuien laat zich heel moeilijk beredeneren. Aan de aanbodkant zijn er voldoende percelen die er redelijk tot goed opstaan. Een perceel waar een mindere plek inzit, is dit seizoen alleen eerder regel dan uitzondering. Topopbrengsten zijn niet waarschijnlijk, nog even los van wat de grote hoeveelheden water met de kwaliteit hebben gedaan. Aan de vraagkant zijn de berichten wat wisselend. Sommige exporteurs hebben best wat aanvragen uit Azië en Midden-Amerika, maar durven dat nu met de winterplantuien nog niet aan. Andere exporteurs die meer op Afrika gericht zijn vinden het maar tam. Dat we een herhaling krijgen waarin Senegal extreem vroeg aan de markt komt, lijkt er nu niet in te zitten.

Warme dagen
De weerberichten worden door bijna iedereen in de uiensector vol spanning gevolgd. Volgende week worden warme dagen voorspeld en het is even afwachten of de uien - die tot nog toe vooral met de voeten in het water hebben gestaan - bestand zijn tegen de koperen ploert. Zaaiuien met een beperkt bladapparaat kunnen wel wat hebben volgens sommige insiders, maar plantuien met een flinke prak loof die aan het verdampen slaan kunnen snel omvallen. Durf met die weersverwachtingen en onzekerheden in de markt maar eens een prijsje op uitgeroeide plantuien te plakken.

De DCA-notering Baalprijs Uien staat onder druk deze week. Grosso modo zit de range tussen de €20 en €25. Vorige week werd er met name voor de grovere maten meer betaald. Nu hebben veel verpakkers meer de insteek om snel van de voorraad af te geraken en doen ze concessies op de prijs.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden