Agrifoto

Analyse Uien

Uienseizoen lijkt eindelijk wat normaler te beginnen

5 Juli 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het nieuwe uienseizoen lijkt - voor de verandering zou je haast zeggen - eens wat rustiger van start te gaan. Vertrouwen dat het wil gaan lopen is er zeker onder sorteerders. Daar nu al op handelen is alleen nog een tweede.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het grootste nieuws in uienland waren deze week misschien wel de areaalcijfers van het CBS. Dat er een paar procent meer uien gezaaid zouden worden, daar werd wel op gerekend. Een uitbreiding van het totale areaal zaaiuien met 12,2% naar 32.700 hectare komt echter als een verrassing. De omstandigheden waren nu eenmaal niet van dien aard dat iedereen alles kon zaaien wat er gepland was. Het CBS baseert zich op de meitelling en die moest 17 mei ingeleverd worden. Redelijkerwijs waren alle uien toen wel gezaaid. Het areaal tweedejaarsplantuien is met 14% gestegen naar 6.000 hectare.

Het zaad of plantgoed in de grond krijgen wil nog niet zeggen dat daar ook een goed gewas uit voortkomt. Een mindere plek in een perceel is eerder regel dan uitzondering en er is ook vast en zeker wat afgevallen. Lang hebben vooral de zaaiuien staan kwarren, maar die lijken nu toch ook de groei te pakken te hebben. Recordopbrengsten lijken nog niet aan de orde, maar dat er helemaal niks van terechtkomt, zoals sommigen een maand geleden nog voorspelden, is ook niet waar.

Eindelijk kan het eens normaal
De handel in plantuien is nog wat lauwtjes. Telers zitten vrij stevig op €20 of nog iets meer voor uien leveren eind juli, begin augustus. Sorteerders gaan daar nog maar beperkt in mee. Welke kant de markt opgaat is nog lastig te voorspellen. Vorig seizoen kwam Senegal heel vroeg aan de markt en dat stuwde de prijzen voor plantuien op. Een vroege start van de export naar Senegal lijkt nu niet aan de orde. Dat prijzen voor veldgewas op korte termijn heel erg aantrekken is daarmee niet heel waarschijnlijk. Dat ze veel zakken is ook niet aannemelijk volgens insiders, mits de kwaliteit goed is, waar het nu wel op lijkt. "Als we straks op een cent of 18 zitten voor uien op de boer en we kunnen in de baal de aansluiting houden bij andere exporterende landen, valt er gewoon voor iedereen een goede boterham te verdienen", aldus een sorteerder. 'We zijn wel toe aan een jaar waarin het allemaal wat normaler verloopt', is een veelgehoorde opmerking deze week.

Oude oogst, import en nieuwe oogst, het loopt allemaal door elkaar en langs elkaar. Heel veel handel is er overigens nog niet. Met de oude uien zijn de meeste sorteerders gestopt en in de nieuwe is het nog erg zoeken en aftasten. Voor de DCA-notering Baalprijs Uien nemen we deze week de nieuwe Nederlandse uien als uitgangspunt. De prijzen lopen grosso modo van €40 tot €45, maar de markt moet nog vaste vorm krijgen.  

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden