De uienopbrengsten zijn goed. Wat biedt dat voor uitgangspositie aan het begin van het exportseizoen?
In de eerste tien weken van dit seizoen is zo'n 250.000 ton uien geëxporteerd. Deze hoeveelheid is 61.000 ton groter dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dat betekent dat er dit jaar gemiddeld ruim 6.000 ton meer per week is geëxporteerd. Dat is een mooie opsteker, want gezien de heel goede opbrengsten die van het land komen is er dit seizoen ook een grotere hoeveelheid beschikbaar voor de export.
In het zuidwesten van Nederland vallen de opbrengsten door de droogte tegen, maar elders worden afgezien van uitzonderingen toch heel goede oogsten binnengehaald. Deskundigen spreken van opbrengsten die al snel 5 ton per hectare hoger liggen dan vorig jaar. Boven de rivieren wordt wel 8 ton per hectare meer geoogst, meldt een verwerker.
In een wat conservatievere benadering komt de uienproductie dit jaar al snel op een niveau van zo'n 50 ton per hectare. Dat is 3,2 ton meer dan de definitieve oogstramingscijfers van het CBS in seizoen 2024/25. In combinatie met een iets groter areaal zaaiuien rolt daaruit een productieverwachting van 1,66 miljoen ton. Bruto wel te verstaan.
Recordomvang
Voor Nederlandse begrippen betekent een dergelijke oogstomvang een record. Het betekent ook dat er een recordhoeveelheid aan uien beschikbaar is voor de export. Een doorrekening van opbrengsten en exporthoeveelheden in de afgelopen seizoenen in combinatie met de schatting hierboven van dit seizoen, komt uit op een beschikbare uitvoer van zo rond de 1,4 miljoen ton uien.
Daarvan is in de eerste tien weken zoals gemeld al 0,25 miljoen ton uitgevoerd. Dat betekent dat op basis van bovenstaande berekening in de resterende 42 weken nog zo'n 1,15 miljoen ton valt te exporteren. Rekening houdend met een traditionele grote afzet tot half januari komt dit neer op twintig weken met een afzet van om en nabij de 37.000 ton en daarna 22 weken met 18.000 ton.
Ter vergelijking: afgelopen seizoen werd vanaf medio september tot half januari wekelijks ruim 34.000 ton geëxporteerd. Vanaf eind januari tot aan het einde van het seizoen werd 16.500 ton geëxporteerd. Zoals de export nu verloopt, ligt een dergelijk schema binnen handbereik.
Vooral voor gele zaaiuien lijken de vooruitzichten in dit opzicht gunstig. Temeer omdat het areaal aan gele zaaiuien kleiner is dan vorig jaar. Dan kunnen de opbrengsten weliswaar hoger liggen, maar de uiteindelijk grotere hoeveelheid te exporteren uien is niet ineens schokkend. Met een landelijke opbrengst van 50 ton per hectare kom je amper 6% hoger uit qua exporthoeveelheid.
Rood vormt complexe factor
Rood is een ander verhaal. Daar is het areaal dit jaar fors uitgebreid. In combinatie met hogere opbrengsten is van deze uien een flinke hoeveelheid meer te verkopen. Uitgaande van een opbrengst van rond de 47,5 ton per hectare levert rood dit jaar een productie op van bijna 300.000 ton. Daarmee is de productie van deze uien bijna 100.000 ton groter dan vorig jaar.
Rode uien zijn zachter dan gele en mede daarom zijn deze uien minder lang te bewaren. Het gevolg is dan ook dat het exportseizoen van de rode uien korter is. Rekening houdend met tarra en indroging is er voor export zo rond de 260.000 ton beschikbaar. Dat komt neer op zo'n 6.000 ton per week. Gelet op de stilte in de markt voor rode uien moet hiervoor nog wel heel wat werk worden verzet. Belangrijkste daarbij is dat er klanten worden gevonden die deze volumes willen afnemen.