Beet Europe trekt veel publiek

Bietenrooier van Vervaet presteert het beste

14 Oktober 2010 - Redactie Boerenbusiness

Uit een proef met 10 bietenrooiers is de rooier van Vervaet het beste uit de bus gekomen. Per hectare verliest deze het minste geld blijkt uit onderzoek van het IRS. De resultaten van het onderzoek zijn bekendgemaakt tijdens Beet Europe.

Het internationale evenement dat donderdag plaatsvond in Lelystad wist veel buitenlanders te trekken. Tijdens het evenement waren dan ook niet alleen bietenrooiers van Nederlandse makelaardij te vinden, maar ook machines afkomstig uit Duitsland.

Voor het eerst werd ook een demonstratie gegeven met een bietenmuis die de bieten kan oprapen van het beton. Normaal raapt de muis de bieten op van het land. Overigens vonden op het land ook demonstraties plaats met bietenmuizen, waaronder de Ropa euro-maus 4 met een opnamebreedte van 10 meter.

Tijdens beet Europe zijn de resultaten van de proeven met bietenrooiers bekendgemaakt. Vervaet Beet Eater 625 komt daarbij het beste uit de bus met een verlies van 220 euro per hectare. Dit is met name te danken aan de lage hoeveelheid aarde die deze rooier meepakt. Bij puntbreuk scoort hij juist het slechtst van alle bietenrooiers.

Wanneer iemand liever wat geld bespaart door minder puntbreuk bij het rooien scoren de Grimme Maxtron 620 en de Ropa Euro-Tiger V8 weer beter. Het verlies per hectare voor de Grimme is 52 euro, het verlies voor de Ropa komt uit op 68 euro.

De Grimme scoort ook het beste van alle rooiers op het gebied van bietverlies. Daar bedraagt de kostenpost 5 euro per hectare. In totaal verliest een akkerbouwer met de Grimme 249 euro per hectare. Waarmee de rooier op een derde plaats komt. Het grote verschil met de rooier van Vervaet is dat de Grimme meer zand meepakt en dus meer tarra veroorzaakt.

De Ropa Tiger doet het net zoals de rooier van Grimme goed op het gebied van puntbreuk, maar maakt ook erg veel kosten door het zand dat de machine meeneemt. De kosten daar lopen op naar 191 euro per hectare. Waarmee de Ropa op de vierde plaats van onderen komt op het gebied tarra.

Dan is er altijd nog een troostprijs. Deze gaat naar de Grimme Rexor 620. Met deze machine verliest een akkerbouwer 403 euro per hectare. Dat is inclusief een boete van 137 euro, omdat meer dan 15 procent van de bieten beschikte over een pruik van meer dan 2 cm.

 

Franz Kleine RL 350 V, zelfrijdende lader-reiniger met een opnamebreedte van 10 meter  
 Verveat Beet Eater 625, 6-rijige zelfrijdende 1-fase bunkerrooier, besturing op 6 wielen, verlies per hectare 220 euro 
 Agrifac Big Six, 6- rijige zelfrijdende 1-fase bunkerrooier, automatische besturing op 6 wielen, verlies per hectare 306 euro
 Grimme Rexor 620, 6- rijige zelfrijdende 1-fase bunkerrooier, hondegang, verlies per hectare 403 euro
 Grimme Rootster 604, 6-rijige getrokken bietenroooier, verlies 380 euro per hectare
 Ropa euro-Tiger V8-3, 6- rijige zelfrijdende 1-fase bunkerrooier, knikbesturing, verlies 276 euro per hectare
 Franz Kleine SF 10-2, 6- rijige zelfrijdende 1-fase bunkerrooier, verlies 343 euro per hectare
 Ropa euro-Maus 4, opnamebreedte 10 meter

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden