Minder droge stof meer zetmeel

Voedingswaarde baadt bij langere maisstoppel

29 Oktober 2010 - Redactie Boerenbusiness

Een langere maisstoppel heeft een positief effect op de voedingswaarde van de maiskuil. Dat blijkt uit de proef van Agerland op de gras- en maïsmanifestatie. Met name wanneer de mais langer afrijpt wordt de waarde van de stoppel steeds kleiner. Agerland legt waarschijnlijk volgend seizoen opnieuw deze proef aan.  

Tijdens de proef werd de mais van het ras Padrino op drie verschillende manieren gehakseld. Bij methode een bleef een stoppel achter van 15 cm, methode twee liet een stoppel achter van 45 cm en ten slotte was daar de laatste methode die een stoppel achterliet van 75 cm. "Op de manifestatie schrokken melkveehouders wel van de lange stoppel", zegt Mark de Beer, ruwvoerspecialist bij Agerland. "Zeker nu ze alle droge stof goed kunnen gebruiken waren ze sceptisch bij de lange stoppel."

De verschillen tussen een stoppel van 15 cm en een stoppel van 45 cm bleken het grootst te zijn. "Bij vers product is het verschil kleiner, maar naarmate de kolf verder afrijpt neemt de voedingswaarde van de kolf toe en de voedingswaarde van de stoppel af."

Bij Agerland waren ze er vanuit gegaan dat er een verschil in voedingswaarde zou zijn, maar toen de resultaten eenmaal op tafel lagen bleek dat verschil toch groter te zijn dan ze zelf dachten. "Een stoppel van 13 cm bevat 277 VEM. Daar kun je goed droge koeien mee voeren maar het heeft geen meerwaarde voor melkkoeien."

De voederwaarde van snijmaïs gaat met sprongen vooruit bij hoger hakselen. Het zetmeelniveau steeg van 342 gram bij 15 cm stoppel naar 443 gram per kg droge stof bij 45 cm stoppel. Daarbij komt dat de verteerbaarheid verbetert. De verteringscoëfficiënt van de organische stof (VCOS) stijgt per 10 cm stoppel met 0,9%. Tevens daalt de lignine fractie (ADL) met 1 punt. De verbeterde voederwaarde zal leiden tot een hogere melkproductie. Om het verlies in voederwaarde prijs te compenseren moet voor 30 cm hoger hakselen nog geen 70 kg melk extra geproduceerd worden.

Naast de winst bij de voederwaarde is er voor de loonwerker, volgens De Beer, ook winst te behalen. "Door het hoger hakselen komt er minder zand mee en slijten de messen minder snel. Voor de boer heeft het tot voordeel dat er minder zand met sporen van schimmels in de kuil belandt."

Het enige minpuntje is dat de maisstoppel na de tijd helemaal onder de grond dient te verdwijnen. "Anders zijn het ideale haarden voor spoelschimmel."

Waarschijnlijk herhaalt Agerland volgend jaar deze proef vanwege de verassende uitkomsten. "Voor nu zet het in elk geval de boeren aan het denken."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden