Een langere maisstoppel heeft een positief effect op de voedingswaarde van de maiskuil. Dat blijkt uit de proef van Agerland op de gras- en maïsmanifestatie. Met name wanneer de mais langer afrijpt wordt de waarde van de stoppel steeds kleiner. Agerland legt waarschijnlijk volgend seizoen opnieuw deze proef aan.
Tijdens de proef werd de mais van het ras Padrino op drie verschillende manieren gehakseld. Bij methode een bleef een stoppel achter van
De verschillen tussen een stoppel van
Bij Agerland waren ze er vanuit gegaan dat er een verschil in voedingswaarde zou zijn, maar toen de resultaten eenmaal op tafel lagen bleek dat verschil toch groter te zijn dan ze zelf dachten. "Een stoppel van
De voederwaarde van snijmaïs gaat met sprongen vooruit bij hoger hakselen. Het zetmeelniveau steeg van
Naast de winst bij de voederwaarde is er voor de loonwerker, volgens De Beer, ook winst te behalen. "Door het hoger hakselen komt er minder zand mee en slijten de messen minder snel. Voor de boer heeft het tot voordeel dat er minder zand met sporen van schimmels in de kuil belandt."
Het enige minpuntje is dat de maisstoppel na de tijd helemaal onder de grond dient te verdwijnen. "Anders zijn het ideale haarden voor spoelschimmel."
Waarschijnlijk herhaalt Agerland volgend jaar deze proef vanwege de verassende uitkomsten. "Voor nu zet het in elk geval de boeren aan het denken."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.