Kalfkoe aan de mineralen

Magnesium gebrek slecht voor kalveren

28 Oktober 2010 - Redactie Boerenbusiness

Dit jaar kampen veel melkveehouders met kalveren die vlak na de geboorte alsnog dood gaan, terwijl ze vlak voor de geboorte nog in leven waren. Mineralengebrek, en dan vooral een gebrek aan magnesium, is daar volgens Jan van Benthem, van Benthem Minerals de oorzaak van. Hij kwam tot die conclusie na bloedonderzoek bij dode kalveren.

"Ik denk dat het goed is om dit eens onder de aandacht te brengen", zegt Van Benthem. "Wij krijgen dit jaar van veel melkveehouders te horen dat ze problemen hebben met het in leven houden van kalveren. De kalfjes leven nog wel net voor de geboorte maar zodra ze eenmaal uit de moeder zijn gaan ze alsnog dood."

Uit bloed- en urineonderzoek komt naar voren dat kalveren een gebrek aan magnesium en selenium hebben. Van Benthem signaleert dat met het voeren van extra mineralen over het voer, maar nog beter door het drinkwater dit probleem relatief makkelijk verholpen kan worden. "Drachtige koeien eten 4 weken voor het afkalveren en net na het afkalveren minder, maar drinken wel veel. Daarom is het bij mineralen door het rinkwater veel zekerder dat de dieren ze ook echt binnenkrijgen."

Hoe het komt dat juist dit jaar veel kalfkoeien te kampen hebben met een gebrek aan mineralen weet Van Benthem niet. "We hebben het in het verleden vaker meegemaakt."

 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox