Nieuw-Zeelandse wetenschappers hebben een genetisch gemanipuleerde koe gefokt die misschien wel de eerste in de wereld is die hypo-allergene eiwitrijke melk produceert. De doorbraak is dinsdag gepubliceerd in het prestigieuze Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences.
Twee tot drie procent van de baby"s is allergisch voor koemelk. Het melk wei-eiwit beta-lactoglobuline (BLG) dat niet in moedermelk voorkomt, kan allergische reacties veroorzaken. Het onderzoeksteam heeft de hoeveelheid van het specifieke eiwit sterk kunnen verminderen.
De genetisch gemanipuleerde koe Daisy produceert melk zonder het BLG eiwit. Een onverwachte bijkomstigheid is dat de melk van Daisy twee keer meer caseïne-eiwitten bevatten.
De doorbraak kan een enorme impact hebben op kinderen met melkallergie. Maar critici zijn er ook. Een arts merkt op dat patiënten ook op andere eiwitten allergisch reageren. Voor enig commercieel potentieel van deze ontdekking is het nog te vroeg.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.