Impact op melkallergie

Doorbraak in hypoallergene koeienmelk

2 Oktober 2012 - Redactie Boerenbusiness

Nieuw-Zeelandse wetenschappers hebben een genetisch gemanipuleerde koe gefokt die misschien wel de eerste in de wereld is die hypo-allergene eiwitrijke melk produceert. De doorbraak is dinsdag gepubliceerd in het prestigieuze Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences. 

Twee tot drie procent van de baby"s is allergisch voor koemelk. Het melk wei-eiwit beta-lactoglobuline (BLG) dat niet in moedermelk voorkomt, kan allergische reacties veroorzaken. Het onderzoeksteam heeft de hoeveelheid van het specifieke eiwit sterk kunnen verminderen. 

De genetisch gemanipuleerde koe Daisy produceert melk zonder het BLG eiwit. Een onverwachte bijkomstigheid is dat de melk van Daisy twee keer meer caseïne-eiwitten bevatten. 

De doorbraak kan een enorme impact hebben op kinderen met melkallergie. Maar critici zijn er ook. Een arts merkt op dat patiënten ook op andere eiwitten allergisch reageren. Voor enig commercieel potentieel van deze ontdekking is het nog te vroeg. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden