Vooral 25 jaar en ouder

Werkenden in landbouw klussen vaak zwart bij

22 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Zwart werken is vooral in de landbouw, bouw en horeca populair. De afgelopen jaren heeft zo’n tien procent van de Nederlanders wel eens een zwart zakcentje bijverdiend. Gemiddeld gaat het dan om 700 euro per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek onder 10.000 Nederlanders waarvan Spits melding maakt. 

Terwijl zwartwerkers jonger dan 25 jaar vooral in de horeca en recreatie bijklussen, doet de groep werkenden van 25 jaar en ouder dat vooral in de sector landbouw, bosbouw en visserij. ‘In de praktijk komt dat neer op de landbouw’, licht wetenschappelijk medewerker Brugt Kazemier van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toe. ‘Maar het gaat niet om grote groepen die in de landbouw zwart bijverdienen, omdat het kleine sector is.’ 

Het gaat bij het onderzoek om werkenden die naast hun witte inkomen in dezelfde bedrijfstak ook zwart bijverdienen. Onder (wit) werkenden in de landbouw komt zwartwerken met 9,50 procent dus relatief vaak voor. 

Hoger opgeleiden en ouderen kiezen minder vaak voor stiekeme bijverdiensten. Het aantal zwartwerkers is sinds 1989 niet meer toegenomen. Wel behoren er meer vrouwen tot die groep dan destijds het geval was. Het beleid om zwartwerken door uitkeringsgerechtigden terug te dringen, heeft zijn vruchten afgeworpen, want dat aantal is afgenomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden