Rechtrijden met iPhone

GPS-besturing via je smartphone

3 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

Bijna iedere boer zal niet in zijn trekker stappen zonder telefoon. Vaak is dit een smartphone. Het Duitse bedrijf Helm ontwikkelde een app en een systeem om je iPhone of iPad als rechtrijhulp te gebruiken. Het Duitse vakblad Top Agrar testte de bedrijfszekerheid hiervan.

Om de trekker via SmartGPS te laten sturen heb je eerst een app nodig. Dit kan via de Herakles app, die voor 50 euro is te downloaden in de iTunes store. Maar, om de trekker zelf te laten sturen heb je ook het softwareprogramma van Helm nodig, genaamd Myfarm24. Deze kost eenmalig 149 euro en vervolgens 60 euro per jaar om hem up to date te houden. Het systeem is alleen leverbaar voor apparaten die op iOS draaien. Volgens Helm heeft dat te maken met het feit dat Apple apparaten bedrijfszekerder zijn dan andere toestellen.

De GPS-ontvanger in de telefoon of tablet is niet goed genoeg om een zuiver signaal te ontvangen. Daarom moet op het dak van de trekker wel een ontvanger worden geplaatst. Vervolgens heb je met een DGPS signaal (Egnos) een nauwkeurigheid van 10 tot 20 centimeter. Voldoende voor bewerkingen als kunstmeststrooien en spuiten. De GPS-ontvanger is verbonden aan een zogenaamde "SmartBox" Deze stuurt de gegevens draadloos door naar je telefoon of tablet. Hiervoor creeërt de box zelf een LAN-netwerk waar je met het apparaat op kunt inloggen. De GPS-ontvanger, SmartBox en kabels kosten 1.990 euro, inclusief BTW.

Qua gebruik werkt het systeem gelijk aan de bekende rechtrijhulpen. Je rijdt een A-B lijn en kan vervolgens het spoor volgen. Natuurlijk moet je zelf sturen. Je kunt een grafische weergave krijgen van het perceel of werken met Google kaarten. Deze kunnen ook gebruikt worden om data op te slaan en punten te markeren. Top Agrar testte de app op een iPhone 5 tijdens het rotorkopeggen en kon hier goed mee uit de voeten. Een afwijking van 5 centimeter aan beide zijde van de machine bleek acceptabel genoeg om toch netjes te kunnen werken. Het gehele systeem, inclusief app, kost 2.190 euro, plus 60 euro per jaar voor updates. De kosten van een telefoon of tablet komen daar nog bovenop. Een goedkoop alternatief voor de standaard rechtrijhulp is het dus niet helemaal maar je bespaard er wel een kast mee uit.

Herakles app

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden