Aansprakelijkheid herzien

Verzekeraars verhalen brandschade bij derden

23 September 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Verzekeraars kunnen vanaf 1 januari de schade bij bedrijfsbranden op de veroorzaker verhalen als de brand het gevolg is van overtreding van veiligheidsvoorschriften of onzorgvuldig handelen. Dat geldt ook voor agrarische bedrijven.

Agrarische bedrijven die worden getroffen door brand krijgen vaker te maken met verzekeraars die de schade gaan verhalen bij een derde partij als deze nalatig is geweest. Perswoordvoerder Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars laat weten dat een landbouwbedrijf waar brand ontstaat door een klein foutje, de schade gewoon krijgt uitgekeerd. ‘Maar is deze veroorzaakt door grove nalatigheid van een derde bedrijf, dan wordt deze voortaan aansprakelijk gesteld.’

Als voorbeeld geeft Buis een brand die door een dakdekker wordt veroorzaakt. Iets dat in de praktijk veelvuldig voorkomt. ‘Tot voor kort werd gewoon uitgekeerd aan het landbouwbedrijf, maar vanaf 1 januari 2014 klopt de verzekeraar bij het dakdekkersbedrijf aan als de brand is veroorzaakt door overtreding van de veiligheidsvoorschriften of door onzorgvuldigheid. 

De nieuwe regeling heeft gevolgen voor de verzekeringspositie van ondernemers. Bedrijven moeten mogelijk hun aansprakelijkheidsverzekeringen herzien en vaststellen of de verzekerde sommen in de nieuwe situatie nog voldoen. Het is aan ondernemingen, intermediair en verzekeraars om daar voor 1 januari 2014 een goede invulling aan te geven. 

Door de nieuwe Bedrijfsregeling Brandregres (BBr) kunnen ondernemers - en zeker bedrijven die brandgevaarlijke werkzaamheden uitvoeren - nu nadrukkelijker worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid om brandveiligheid te vergroten en brandpreventie te stimuleren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

verzekering
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Henny Groote 26 September 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10834971/Verzekeraars-verhalen-brandschade-bij-derden]Verzekeraars verhalen brandschade bij derden[/url]
Gelegaliseerd door Bond van Verzekeraars langdurig onderzoek naar oorzaak brandschade bij bedrijven.
Geen voorschot hoewel door politieonderzoek al is komen vast te staan dat het een technische oorzaak was. Brand ontstaan geheel buiten schuld.

Welnu Unive heeft doordat zij geen tussenpersonen heeft zelf voor de brand de waarde en technische staat van verzekerde pand en inventaris geïnspecteerd, daarop zijn verzekerde som en premie gebaseerd!

Waarom is het toegestaan dat Unive op deze manier ondernemers kapotmaakt door tijdens het "onderzoek" voorschot op brandschade te onthouden? Daardoor herbouw of herstart onmogelijk maakt?

De samenwerking van Unive met CED zal een dekmantel zijn om door een zg onafhankelijk onderzoeksbureau een langdurig en onnodig onderzoek te laten doen na de uitslag van de brandoorzaak door politie. Daardoor kan Unive het voorschot op bedrijfschade weigeren. Ondernemers worden benadeeld t.o. van particulieren. Unive zal vanwege dit onderzoek de dekking weigeren tenzij de rechter anders beslist.
Omdat de ondernemer door brand zijn bedrijf heeft verloren daardoor geen inkomsten heeft voor lopende verplichtingen als salarisdoorbetaling en rente en herhuisvestingskosten zal deze niet via de rechter het recht op verzekerde som kunnen verkrijgen.
Ondanks goede verzekering geen mogelijkheden voor herstart en eindigt de ondernemer na brand met faillissement.
Schadeoplossing 8 September 2017
Daarom bij dit soort schades altijd een contra expert inschakelen. Het is een bekend fenomeen dat de verzekeraar lang op zich laat wachten voordat de schadevergoeding wordt uitgekeerd. Een voorschot op de vergoeding is dan wel zo fijn. Dit voorschot kunt u het snelst geregeld hebben wanneer u een eigen expert in de arm neemt. Meer over een eigen expert vind u hier: https://schadeoplossing.nl/eigen-expert-inschakelen/

Men zou verwachten dat verzekeraars alles eraan doen om uw bedrijf draaiende te houden, helaas is dit niet altijd het geval. Aarzel daarom niet om een eigen expert in te schakelen
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden