Vijf vragen aan Jos van Meegen

Stoas biedt al jaren crisisbestendig diploma

27 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

Stoas Hogeschool in Wageningen is flink aan de weg aan het timmeren. Een gloednieuw schoolgebouw, de start van de nieuwe opleiding Consumptieve technieken en opvallend goede scores in arbeidsmarktonderzoeken. ‘Wij bieden studenten een crisisbestendig diploma’, zegt directeur Jos van Meegen.

Na de sluiting van de Stoas-gebouwen in Dronten en Den Bosch, werd donderdag de nieuwe locatie in Wageningen officieel geopend. Nu helemaal klaar voor de toekomst?
‘Zeker. Het is een heel mooi gebouw dat veel rust uitstraalt en past bij de filosofie van de hogeschool. Het is open, ruimtelijk, er is verbinding met de buitenwereld en het biedt de mogelijkheid tot samen leren met moderne technieken. Kortom; we kunnen groeien en dat doen we nu ook al met de opleidingen die we aanbieden.’

Opvallend is dat in de huidige crisis veel afgestudeerden moeite hebben een baan te vinden, maar Stoas-studenten hebben daar ogenschijnlijk geen last van. Hoe kan dat?
‘Het is al jaren zo dat 98 procent van onze studenten binnen drie maanden een werkplek heeft op niveau. Onvoorstelbaar veel. Dat betekent dat de circa honderd afgestudeerden per jaar verzekert zijn van een baan. In tegenstelling tot andere hbo-opleidingen hebben wij een crisisbestendig diploma.’

Waar komen Stoas-studenten zoal terecht?
‘Veertig procent van onze studenten volgt deeltijdonderwijs. Zij werken al als docent op een van de AOC’s, maar zij halen bij ons hun onderwijsbevoegdheid. Van de overige zestig procent voltijdstudenten gaat de helft aan de slag als docent in het groene beroepsonderwijs. De andere helft vindt een baan in het groene bedrijfsleven of binnen groene maatschappelijke organisaties. Denk aan voorlichting, communicatieadvies en werk als consultant binnen de sector agrotechniek.’

Komt iemand met een ‘lerarenopleiding’ voldoende tot zijn recht in de commerciële wereld?
‘Buiten het werkveld onderwijs kunnen Stoas studenten goed uit de voeten als kennismanager. Zij zijn bijvoorbeeld een serieuze gesprekspartner in de akkerbouw. Door hun sterke communicatieve vaardigheden kunnen ze gesprekken goed aan gaan en dat maakt hen plezierige werknemers. Het onderwijs is competentie gericht; dat doet een appel op hun initiatief en verantwoordelijkheid. Ondernemende types dus die zelf kansen zien en oppakken en dat waardeert het bedrijfsleven bijzonder.’

Wat verwacht u voor de komende jaren van de arbeidsmarktsituatie voor uw studenten?
‘Er komt een steeds grotere vraag naar werknemers die duurzaam processen en bedrijven kunnen aansturen. Wij merken dat de maatschappelijke behoefte daaraan groot is, vandaar dat wij ons onderwijs daarop aansluiten. Wij noemen dat Ecologische Intelligentie. Professionals die in staat zijn zich continu te ontwikkelen en duurzaam kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het veld waarin zij werkzaam zijn."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden