Ook toepassing in Nederland

Bietensap vervangt strooizout in Canada

24 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

In de Canadese staat Ontario gebruiken steeds meer gemeentes bietensap gemengd met pekel om de wegen begaanbaar te houden. Sinds 2005 wordt de techniek toegepast en met groot succes. Het spaart geld uit en geeft minder belasting aan het milieu.

Canadese gemeentes worden aangespoord om minder strooizout te gebruiken waardoor tests werden uitgevoerd met bietensap, een bijproduct van de suikerindustrie. Het sap is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook veel lagere temperaturen aan dan alleen pekel. Dat schrijft de Canadese krant The Star.

De stad Toronto gebruikt het speciale mengsel alleen wanneer de temperatuur beneden de min 20 graden zakt, omdat het mengsel ruikt naar sojasaus, melasse en oude koffie wanneer de sneeuw gaat smelten. Een standaard mengsel van pekel werkt effectief tot een temperatuur van -10. Door er bietensap aan toe te voegen wordt dit verlaagd tot -25 graden.

De gemeente zet het spul in voordat het gaat vriezen. Gaat het vervolgens sneeuwen of vriezen, dan hecht het ijs zich niet aan de weg en is het gemakkelijk weg te schuiven. Het mengsel is wel een stuk duurder en kost 29 cent per liter, ten opzichte van 5 cent voor alleen pekel. Maar, omdat veel minder pekel hoeft worden gebruikt en de sneeuwschuivers minder vaak in actie komen werkt het middel toch kosteneffecief. Een rondje met het middel kost 3.600 tot 3.700 Canadese dollars, terwijl een ronde met de sneeuwploegen 10.000 tot 12.000 dollar kost. Nadat het middel drie jaar werd gebruikt in de Niagara Region is een besparing in strooizout van 30 procent gerealiseerd, die anders veel schade deed aan bomen en struiken in de wegberm.

Ook in Nederland worden dergelijke technieken toegepast. Een daarvan is Safecoat. Dit is een mengsel van strooizout en melasse. De pekel is vooraf gecoat in melasse. Eventueel gebeurt dit ook apart, met een extra tank op de zoutstrooier. Dit kan eventueel ook met andere oplossingen worden gedaan zoals calciumchloride. Deze techniek heet natstrooien. Groot voordeel is dat de hoeveelheid zout per vierkante meter bijna halveert met deze techniek (van 15 gram/m² zout naar 8 gram/m²). De melasse wordt hier vooral toegevoegd zodat het strooizout beter aan het wegdek plakt en niet om de temperatuur te verlagen. Een nadeel is dat de zoete lucht van melasse dieren aantrekt.

Zoutstrooier.jpg

Een gecombineerde zoutstrooier met een bunker voor het droge strooizout en tanks voor de toevoeging van melasse of calciumchloride.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

melassemout
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden