Gevolgen voor land- en tuinbouw

El Niño brengt droogte in Azië en Midden-Amerika

18 Mei 2015

Het lijkt vrijwel onafwendbaar dat we op aarde te maken krijgen met een erg sterke El Niño. Wetenschappers spreken van een super El Niño van het kaliber dat we in 1998 hebben gezien. De gevolgen van een sterke El Niño zijn al merkbaar, maar worden dit jaar alleen maar sterker, aldus MeteoGroup, partner van DCA Agroweer.

4

graden

kan temperatuur zeewater warmer worden dan normaal

De effecten zijn het grootst in de tropische gebieden op aarde. El Niño is immers een verstoring van de temperaturen van het zeewater rondom de Evenaar, op de Stille Oceaan. Als het zeewater aan de Peruaanse kant van de Pacific tenminste een halve graad warmer is dan normaal in een langgerekte zone, dan kan je spreken van een El Niño. De verwachting is dat de afwijking van de zeewatertemperatuur, die nu al meer dan 1 graad bedraagt, later dit jaar oploopt naar 2 tot 3 graden te warm. Zelfs een afwijking van 4 graden wordt niet voor onmogelijk gehouden. Dat is zeer extreem.

De effecten hebben ondermeer betrekking op de land- en tuinbouw. Door langdurige droogte kan voedsel productie met name in Azië in de problemen komen. Vooral de eilanden van de Indonesische archipel zijn vaak erg droog bij een goed ontwikkelde El Niño. Bovendien is het gevaar voor bosbranden er dan veel groter dan normaal. Ook Midden Amerika is meestal erg droog tijdens El Niño.

Er zijn ook gebieden waar het juist erg nat kan worden. Met name aan de westkant van Zuid Amerika. Peru kan rekenen op een natte periode. Maar ook in Brazilië wordt meer regen dan normaal verwacht in de komende tijd. Dat kan ook positief uitpakken. Ondermeer de miljoenenstad Sao Paulo was recent nog in het nieuws vanwege extreme droogte. Hetzelfde kan gelden voor Californië. Dat gaat nog immer gebukt onder intense droogte. Later dit jaar en vooral in de volgende winter kan Californië beduidend natter worden. Maar dat betekent wel dat er dus eerst nog een lange hete zomer te gaan is.

Voor Europa en zeker ook voor Nederland zijn de gevolgen van El Niño minder groot. Los daarvan zijn er wel aanwijzingen dat het later deze maand mogelijk weer warmer wordt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

agroweer
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox