Kwaliteit objectief beoordelen

Strube haalt bietenzaad door de CT-scan

24 Februari 2016

Het Duitse suikerbietenveredelingsbedrijf Strube gaat de kiemtest van haar bietenzaad anders uitvoeren. Daarvoor is een soort CT-scan voor bietenzaad bedacht. Die kan op een objectieve wijze het zaad scannen en beoordelen.

Strube ontwikkelde de test samen met het Fraunhofer instituut en noemt het de Strube phenotest. Normaalgesproken worden de planten visueel beoordeeld via een klassieke kiemingstest. Door dit objectief te doen – en dus in cijfers te noteren – kan het worden gestandaardiseerd.

De scan maakt 3D-beelden van iedere plant

Naast de metingen maakt de test ook 3D-beelden van iedere plant. Voor de metingen wordt gekeken naar de plantontwikkeling en de ontkieming en kiemkracht van het zaad. Daarvoor wordt het zaadje middels tomografie gescand. Die techniek kennen we beter als de CT-scan in het ziekenhuis. Er kan onbeperkt worden gescand zonder dat de plant daar last van heeft. Deze computer scant de plantonderdelen, kiemwortel, hypocotyl en zaadlobben. Die worden automatisch herkend en gemeten.

De computer beoordeelt zelf of de plant niet, normaal of abnormaal is gekiemd. Aan de abnormaliteit wordt vervolgens een graad toegekend. Per plant wordt zo de kwaliteit beschreven die weer invloed heeft op de kiemkracht en tolerantie.

Het uitvoeren van de tomografiescan duurt ongeveer drie minuten per plant en gebeurt volledig automatisch. Er wordt een 3D-beeld gevormd en gekoppeld aan de groeitijd. Strube noemt dat 4D-fenotyping. Zo wordt ook de snelheid van het kiemen geregistreerd.

Door het bietenzaad op een objectieve manier te meten kunnen invloeden voor het eerst worden geregistreerd. Alle analyses zijn zo gedigitaliseerd wat uiteindelijk de zaadkwaliteit ten goede moet komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws KWS

KWS verwacht een flinke stijging van de omzet

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox