Na jarenlang gesteggel

Pluimveebedrijf in Groesbeek komt onder de hamer

30 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De veelbesproken pluimveestal van Huub van Deurzen in Groesbeek komt onder de hamer. De hypotheekveiling is het resultaat van een slepend conflict tussen de pluimveehouder en schuldeiser TRT Investments. Op 7 april vindt de veiling plaats in het Van der Valk Hotel in Vught. Potentiële kopers hebben dus nog een week de tijd een bod voor te bereiden. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

De veiling moet het geschil tussen beide partijen definitief oplossen

Het pluimveebedrijf in Groesbeek is jaren geleden onder meer in het nieuws gekomen als doelwit van milieu- en dierenwelzijns-organisaties, die zich met name richtte op de milieuvergunningen. De huidige veiling is echter het slotstuk van een jarenlang getouwtrek tussen Van Deurzen en investeerders in zijn bedrijf over het aflossen van schulden. Inmiddels staan de stallen al geruime tijd leeg.

Het geschil draait om de afbetaling van een hypotheekschuld. Deze is enkele jaren geleden overgenomen door TRT Investments. De partijen hebben eind 2011 een betalingsregeling getroffen, waarbij Van Deurzen de restschuld van de hypotheek van in totaal twee miljoen euro in twee termijnen ging terugbetalen. Hiervan is één miljoen euro ook daadwerkelijk afgelost.

In november 2015 besloot TRT Investment opnieuw een rechtszaak aan te spannen. De eis van de investeerder is dat het resterende bedrag een miljoen, vermeerderd met 7 ton voor rente en advocaatkosten op tafel komt. Ook liet de partij weten dat overgegaan wordt op beslaglegging en veiling, indien er half januari 2016 geen betaling is ontvangen. En zover is het uiteindelijk gekomen, met een openbare veiling op 7 april.  Na vijf jaar gesteggel ziet het er nu naar uit dat het Gelderse bedrijf in andere handen komt.

Welke mogelijkheden heeft een koper echter met de enorme pluimveestallen? Volgens René van Bakel, woordvoerder namens TRT Investments, heeft het pluimveebedrijf eind vorig jaar nog wel een milieuvergunning bemachtigd voor het houden van 300.000 leghennen. Dit besluit wordt echter aangevochten door milieuorganisaties, dus het is geen garantie dat deze vergunning op het bedrijf blijft rusten. Over de status van de vergunningen kon een zegsman van Provincie Gelderland dinsdag desgevraagd geen helderheid over verschaffen.

Een bedrag van 1,7 miljoen euro moet zeker haalbaar zijn in de veiling

Het bedrijf en de locatie biedt volgens Van Bakel zeker mogelijkheden. ‘Dat de provincie alsnog de toegezegde vergunning intrekt, lijkt me niet waarschijnlijk. In Nederland zijn de regels weleens krom, maar ik kan me niet voorstellen dat een overheidsinstantie alsnog plannen gaat dwarsbomen die al zijn toegezegd’, aldus van Bakel.

Welk bedrag de veiling oplevert, valt volgens Van Bakel nog moeilijk te voorspellen en hangt sterk af van de bestemming van het bedrijf. Volgens hem is een bedrag van 1,7 miljoen euro zeker haalbaar als het geheel als pluimveebedrijf gaat worden verkocht. Maar in de wandelgangen hoort Van Bakel ook geruchten de ronde dat de locatie gebruikt gaat worden voor woningbouw. ‘Als die geruchten waar zijn, dan is de locatie natuurlijk nog veel meer waard.’

Mocht de veiling toch niet de 1,7 miljoen euro opbrengen, dan heeft TRT Investments nog 3 kavels achter de hand. Het beteft twee woonhuizen en industriegrond in Bergen. 'Dit geeft eens te meer aan dat de rechter TRT Investments in gelijk stelt', besluit van Bakel.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Grad 31 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10868974/Pluimveebedrijf-in-Groesbeek-komt-onder-de-hamer]Pluimveebedrijf in Groesbeek komt onder de hamer[/url]
Van Bakel moet zijn grote mond houden want ze zijn geen haar beter er zijn tientallen boeren die nog miljoenen tegoed hebben .
Gaan ze dit nu terugbetalen als ze dit gewonnen hebben ????
Ik denk het niet. Huub doet helemaal niets anders dan de Van Bakels
Anoniem 1 April 2016
Toch triest, Je word eerst in het ene land genaaid ( VS ), dan ook nog een keer in het land waar je vandaan geïmmigreerd bent ( NL ), Als rechters in beide landen over de grens zouden ( kunnen ) kijken dan waren de rollen omgedraaid geweest.
Theo 28 Juli 2017
Van Deurzen en Van Bakel, ik zet mijn vraagtekens ???????????????????????????????????????????????????????????????????????
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden