Protectionisme aan zet

Handel onder president Trump alles behalve vrij

1 November 2016 - Edin Mujagic - 3 reacties

Na een lange en bikkelharde verkiezingscampagne weten we over precies één week wie de volgende Amerikaanse President wordt: Hillary Clinton of Donald Trump. Vorige week heb ik stilgestaan bij de opmerkelijke plannen van Trump om de Amerikaanse economie vlot te trekken.

Welke plannen heeft Trump voor de handel?

Deze week bekijken we zijn voorgenomen breder economisch beleid. Wat zijn Trumps plannen wat handel betreft? Een hot item nu de Europese Unie een handelsakkoord met Canada gesloten heeft en de onderhandelingen over eentje met de VS, de TTIP, gaande zijn?

Om meteen aan te sluiten op de TTIP: het is maar zeer de vraag of de TTIP-onderhandelingen afgesloten worden als Trump de volgende inwoner van het Witte Huis wordt. Een fan van vrijhandelsakkoorden is hij namelijk niet, anders sprak hij niet over ‘decennia van desastreuse handelsakkoorden’. Het is vooral de handelsrelatie tussen de VS en China die Trump dwars zit; hij wil dan ook een invoertarief tot wel 45 procent implementeren op alle import uit China als hij de verkiezingen wint.

Maar het is niet alléén handel met China waar de vastgoedmagnaat geen fan van is. Trump wil namelijk élk handelsakkoord dat de VS heeft met andere landen aanpassen of opzeggen als blijkt dat dat akkoord slecht is voor de VS. Wat voor de Amerikanen het dichtst bij is in dat opzicht is het NAFTA-akkoord, een akkoord dat vrijhandel regelt tussen Mexico, Canada en de VS. Trump wil dat akkoord óf aanpassen óf opzeggen, zei hij.

Dát Trump dit beleid voorstaat, heeft een reden. Hij vindt bijvoorbeeld dat die akkoorden ervoor zorgen dat de VS per saldo verliest. Dankzij vrijhandel zijn er volgens hem miljoenen banen permanent uit de VS naar andere landen vertrokken en stijgen de reële lonen (dat zijn lonen die Amerikanen krijgen verminderd met de inflatie) van de Amerikanen al decennia niet of nauwelijks. Trump zegt dan ook de Amerikaanse bedrijven te willen verbieden producten buiten de VS te laten maken.

45

procent

op alle invoer uit China is wat Trump wil invoeren als President

Dit zijn zorgwekkende geluiden omdat protectionisme, want daar heeft Trump het in feite over, de problemen waarmee de gemiddelde Amerikaan te maken heeft zoals werkloosheid en nauwelijks stijgende lonen juist groter kan maken. Als Trump inderdaad zijn plannen gaat uitvoeren, dan is het te verwachten dat de inflatie in de VS behoorlijk gaat stijgen. Het is moeilijk voor te stellen dat de lonen in de VS harder gaan stijgen. Het gevolg: nog lagere reële lonen. Als we dat doortrekken, dan kan dit vrij snel leiden tot minder consumptie (immers, het geld is er niet daarvoor), wat na enige tijd voor ontslagrondes en stijgende werkloosheid zou zorgen. Met neerwaartse druk op de lonen (immers, arbeid wordt minder schaars).

Het kan inderdaad wel zo zijn dat door dat protectionisme de Amerikanen meer werk krijgen, bijvoorbeeld omdat sommige buitenlandse spullen dan zo duur worden dat produceren in de VS weer lonend wordt, maar de prijzen van goederen waar hij zijn geld aan uitgeeft, gaan dan ook omhoog. Per saldo is de kans groot dat de gemiddelde Amerikaan er niets mee gaat opschieten.

En dan is er nog een ander probleem met Trumps plannen. Het is natuurlijk zo dat andere landen niet schouderophalend gaan reageren op Amerikaans protectionisme. China, Canada, Mexico en andere landen gaan zo goed als zeker op hun beurt heffingen invoeren voor Amerikaanse producten, waardoor een deel van de mogelijke werkgelegenheidswinst waarover ik zojuist sprak boven, ongedaan wordt gemaakt. Hoewel, een deel…

Hoe reageren anderen op Amerikaans protectionisme

Het is een feit dat de Amerikanen meer spullen in het buitenland kopen dan dat ze aan dat buitenland verkopen. De VS heeft wat economen een tekort op zijn handelsbalans noemen. Elke maand is het verschil tussen Amerikaanse import en export ongeveer 45 miljard dollar, wat op jaarbasis op circa 540 miljard dollar uitkomt. Dit betekent dat de kans zeer groot is dat protectionisme over en weer per saldo nadelig zou zijn voor de VS.

Wat ik het meest vreemde vind als het over Trump en internationale handel gaat, is dat hij een erg vreemde definitie heeft van wat hij unfaire handel noemt. Hij ziet er namelijk sterk naar uit dat als vrijhandel voor welke sector van de Amerikaanse economie dan ook nadelig uitpakt, zo’n akkoord unfair is voor de hele VS in de ogen van Trump. Dit getuigt van weinig realiteitsbesef: wanneer handel tussen twee landen vrij wordt  gemaakt, zijn er altijd sectoren of bedrijven die er beter of slechter van worden. Als we die definitie als maatstaf nemen, dan bestaan er helemaal geen vrijhandelsakkoorden meer.

Het komt er in het kort op neer dat Donald Trump een voorstander van protectionisme is. Van protectionisme weten we dat dat slecht voor economische groei en welvaart in een land. Overigens, voor de volledigheid: de plannen van Hillary Clinton zijn ook makkelijk te scharen onder het kopje 'slecht voor de internationale handel'. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
jan veltkamp 1 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10872128/Handel-onder-president-Trump-alles-behalve-vrij]Handel onder president Trump alles behalve vrij[/url]
Ik snap je redenering niet helemaal of beter gezegd helemaal niet. De VS heeft nu een handels tekort. Als door protectionisme de buitenlandse handel stilvalt dan is er geen handelstekort meer. Punt uit. Je kunt twijfelen hoe het dan met de binnenlandse economie verder gaat. Maar je was ook heel negatief over de economie na de Brexit. En wat blijkt de economie in het VK is bijna dubbel zo hard gegroeid als verwacht. Omdat te verwachten hoef je ook geen wereld econoom te zijn. Als de Britse pond in waarde daalt dan stimuleerd dat de lokale economie. En als dat gebeurd dan gaat de munt weer stijgen. En dat zie je ook weer gebeuren. En zover is het BP ook niet eens gezakt. voor 10 jaar terug was het nog maar 1,03 euro en nu is het rond 1,16. Om terug te komen op Trump. Hij wil ook drastisch bezuinigen op defensie en vooral op het VS gestationeerd in het buitenland. Ook dat zal een flinke bijdrage leveren om het handels te kort van de VS terug te dringen. Daar is natuurlijk lang niet iedereen blij mee.
Schraar 1 November 2016
Wat een vooringenomen aannames:
De inflatie zou behoorlijk gaan stijgen, alleen ik zie geen enkele verklaring waarom dat gaat gebeuren?
Het handelstekort is nu het niet te bevatten getal van 540 miljard dollar per jaar. Trumps plannen gaan er voor zorgen dat de import duurder word en Amerikaanse bedrijven weer concurrerender. Dus normaal gesproken minder import. Ik zie geen enkele verklaring waarom protectionisme over en weer per saldo nadelig zou zijn voor de VS??
"We weten dat protectionisme slecht is voor economische groei en welvaart."
Hoezo weten we dat, dit wordt ons continu door mekaar nablerende economen en politici aangepraat, dat weten we helemaal niet.
Wat we wel weten is dat door de uitverkoop van de VS in handelsverdragen in vele steden en dorpen in de VS gigantisch veel banen verloren zijn gegaan en er een ware leegloop en verloedering plaatsvind. En dit is waarom Trump ondanks al zijn andere tekortkomingen zoveel stemmen krijgt.
Abonnee
Edin 2 November 2016
Dus u zegt dat de import volgens u duurder wordt maar ziet geen enkele verklaring waarom de inflatie zou stijgen!? Echt niet? En over dat protectionisme slecht is…sorry hoor, het is alleen de hele economische historie die laat zien dat dat een waarheid als een koe is. En het is ook volkomen logisch natuurlijk dat u wel de verloren gegane banen noemt maar de, veel meer, nieuw ontstane banen even vergeet voor het gemak!
Abonnee
Edin 2 November 2016
@veltkamp:
Als geen buitenlandse handel dan geen handelstekort. Klopt. Maar het is alsof je zou zeggen: als we ook iedereen laten inslapen op 65ste is er ook geen pensioenprobleem. Mbt ‘je kunt twijfelen hoe het dan met de binnenlandse economie gaat’. Sorry, dit is gewoon onzin. Er is geen twijfel mogelijk, handel niet met het buitenland en het wordt economisch níet beter. Kijkt u maar eens waar (onderdelen van) de vele producten die u gebruikt, vandaan komen. Ja, sommige kunnen we zelf gaan maken (wel tegen fors hogere kosten) maar sommige gewoonweg niet (meer).
‘Maar je was ook heel negatief over brexit’. !? Waar? Ik heb over brexit geschreven, klopt, maar steeds meningen en voorspellingen van bv het IMF weergegeven, die hebben daarvoor doorgeleerd. Persoonlijk: het verbaast me niet dat het nu beter gaat met de Britse economie, dat is het tijdelijke effect van een zwakkere munt (dáár heb ik wel herhaaldelijk over geschreven, dat streven naar een zwakke euro hooguit tijdelijk voordelig zou zijn). Dat gezegd hebbende: zullen we geen fout maken en nu al definitief concluderen dat brexit goed of slecht is, ik bedoel, zou nergens op slaan GEGEVEN HET FEIT DAT BREXIT NOG PLAATS MOET VINDEN!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden