Boer fervente Apper

Afspraak via WhatsApp net zo rechtsgeldig

7 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Boeren zijn fervente Appers. Ze zitten in een WhatsApp-groep met de buren aan de weg, met boeren die dezelfde activiteiten ondernemen en met kennissen ouwehoeren ze over allerhande agridingetjes. Daarom is het goed te beseffen dat afspraken via WhatsApp net zo rechtsgeldig zijn als iedere andere afspraak.

Hoewel het heel laagdrempelig en informeel lijkt, kan communiceren via WhatsApp verstrekkende gevolgen hebben. Daarop wijst jurist contractenrecht Annelieke Fenstra van LegalMatters.com in Amsterdam. Waar velen niet van doordrongen zijn, is dat afspraken die via WhatsApp tot stand komen ook rechtsgeldig zijn. Dat betekent dat partijen daaraan zijn gebonden.

Een overeenkomst komt tot stand wanneer een aanbod wordt aanvaard. Voor een rechtsgeldige overeenkomst geldt er in principe geen vormvereiste. Hierdoor kan een overeenkomst in iedere vorm worden aangegaan; mondeling, schriftelijk of stilzwijgend. Denk bijvoorbeeld aan een gebaar zoals het opsteken van een hand op een veiling.

‘Dit betekent dat wanneer je een aanbod van een ander via WhatsApp accepteert of een afspraak maakt via WhatsApp, je daaraan in principe vastzit’, aldus Fenstra. ‘De andere partij kan dan afdwingen, desnoods via de rechter, dat je de gemaakte afspraak nakomt. Dit geldt alleen niet voor overeenkomsten waar de wet wél een vormvereiste aan stelt. Zo moet de koop van een woning altijd gebeuren via een schriftelijke koopovereenkomst.’

Voor je het weet zit je ergens aan vast en kun je niet meer terug

Door rechters in Nederland wordt er steeds vaker bewijskracht toegekend aan WhatsApp-berichten. Zo oordeelde bijvoorbeeld de Rechtbank Amsterdam in 2015 dat een ontslagmededeling via WhatsApp gezien mag worden als een rechtsgeldige aanzegging. In dat geval in het bijzonder omdat de werknemer via WhatsApp op de ontslagmededeling had gereageerd. Daarmee kon worden bewezen dat de ontslagmededeling de werknemer had bereikt.

Om te bewijzen dat partijen een afspraak hebben gemaakt, is het van belang dat kan worden aangetoond dat een aanbod is aanvaard of dat de afspraak is bevestigd. Met mondelinge afspraken is dat nagenoeg ondoenlijk. Fenstra: ‘Als je een partij voor de rechter sleept, zonder bewijs van een gemaakte afspraak, sta je met lege handen. Het wordt dan immers jouw woord tegen dat van de tegenpartij. En daar kan een rechter weinig mee.’

In tegenstelling tot mondelinge afspraken heeft een WhatsApp-bericht snel bewijskracht doordat de communicatie natuurlijk zwart op wit staat. ‘Door de eenvoud van WhatsApp doe je misschien toezeggingen die in rechte afdwingbaar zijn zonder dat je het direct in de gaten hebt. En dat geldt trouwens ook voor andere social media.’ Denk daarom goed na over wat je communiceert via WhatsApp, stelt zij. ‘Voor je het weet zit je ergens aan vast en kun je niet meer terug.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
roedeljager 7 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10873306/Afspraak-via-WhatsApp-net-zo-rechtsgeldig]Afspraak via WhatsApp net zo rechtsgeldig[/url]
Kan ik dit artikel ook delen via Whatsapp?
Abonnee
Clarisse 7 Februari 2017
Daar maken we meteen werk van! Bedankt voor de tip Roedeljager.
jan 7 Februari 2017
zolang iedereen zich onder mijn naam op social media kan aanmelden en ik me anonym kan aanmelden zie ik niet hoe dit meer rechtsgeldig kan zijn dan het omkatten van een auto.
Abonnee
Clarisse 7 Februari 2017
Vanuit de BB App was delen via WA al mogelijk en op de site is vandaag een WA-knop toegevoegd, naast fb, linkedin en twitter.
Abonnee
roedeljager 7 Februari 2017
Beste Clarisse,

Super bedankt dat hebben jullie snel gedaan. Ik ga het meteen in de roedel delen.

Tot roedels.............
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden