In Drenthe wonen de blijvers

Limburgse boer dreigt uit te sterven

19 April 2017 - Wouter Baan

Het boerenland in Limburg dreigt het snelst leeg te lopen. Limburgse boeren hebben de minste uitbreidingsplannen. Ook is er vaak geen opvolger beschikbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van agrarisch marktonderzoeksbureau AgriDirect.

Van alle Nederlandse provincies is Limburg de provincie waar, relatief gezien, de meeste boeren gaan stoppen. Ruim 8 procent van de boeren is van plan de handdoek in de ring te gooien. Slechts een kwart (26,9 procent) zegt over een opvolger te beschikken.

Nederlandse boer is de 50 gepasseerd 

Drenthe blijft overeind
Drenthe is de provincie waar de ''leegloop'' het minst snel gaat. Hier rekent ruim 40 procent van de boeren erop dat het bedrijf wordt overgenomen. Ongeveer 1 op de 5 boeren in Drenthe heeft uitbreidingsplannen. In Noord-Holland zijn de groeiambities het laagst. Hier is ongeveer 1 op de 7 boeren van plan om te groeien.  

Oudste boeren in Utrecht
De gemiddelde boer in Nederland is 54,86 jaar oud. In de provincie Utrecht zijn boeren gemiddeld het oudste (56,0 jaar). De jongste boeren wonen in Friesland. Daar ligt de gemiddelde leeftijd op 53,86 jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox