Hans Huijbers

'Weg met natuurinclusieve landbouw'

3 Juni 2017 - 24 reacties

'Boeren moeten anders leren denken, willen zij voorbereid zijn op klimaatverandering, voedselgezondheid en het platteland vitaal willen houden', aldus Hans Huijbers, voorzitter ZLTO, op donderdag 1 juni op het NRC-evenement AgriFood & Tech in Almere, dat ondersteund is door Boerenbusiness.

'Het vak van de boeren is verzorging van de bodem, de gewassen en de dieren', begon Huijbers. Hij hekelt de term agrarisch ondernemer. 'Ik wil af van dat begrip. Een boer is een verzorger. De boer moet weer terugkomen in zijn kracht.'

Bakker is ook gewoon een bakker

Huijbers verwijst hierbij naar andere sectoren. Zo wordt een bakker ook gewoon bakker genoemd en geen ondernemer, redeneert Huijbers. 'Iedere boer die door een of andere kennisinstelling tot ondernemer wordt gebombardeerd, moet direct ontslagen worden', houdt Huijbers de aanwezigen semi-boos voor.

Behalve dat de boer zorgt voor de bodem, zijn gewassen en de dieren, zal hij ook zorgen dat het platteland vitaal blijft. 'Het vitaal houden van het platteland wordt steeds belangrijker omdat steden groeien. Platteland moet aantrekkelijk blijven, juist nu de steden steeds groter worden. Boeren zijn de oplossing.'

Natuurinclusieve landbouw is een farce
Ook reageert Huijbers scherp op natuurinclusieve landbouw. Een werkwijze waarbij landbouw en natuur hand in hand gaat en vaak nog verder gaat dan biologische landbouw. 'Dat gaat er nooit komen van komen in Brabant of de Flevopolders waar monoculturen de baas zijn. Natuurinclusieve landbouw is het feestje van de natuurorganisaties. Boeren gaan over de bodem en zorgen daar zo goed mogelijk voor. Kom niet bij hem aan over dit soort vergaande onzin.' 

We zijn de grootste leverancier van zonnestroom

Trots
De landbouw is al heel ver in duurzaamheid, stelt Huijbers. 'Een derde van alle groene geproduceerde energie is landbouwgerelateerd. We zijn de grootste leverancier van zonnestroom. Daar mogen we trots op zijn. Toch zijn er nog genoeg stappen te nemen. Dat moeten we niet uit het oog verliezen.' 

Boos over zonneakkers
Op de trend van zonneakkers reageert hij furieus. 'Niemand maakt mij wijs dat zonneakkers goed zijn voor het ecosysteem. Schaam, schaam, schaam je', roept hij tegen de aanwezigen. 'Zonneakkers is het grootste gelul wat er is.'

Volgens Huijbers gaat precisielandbouw ervoor zorgen er voor dat we vooral minder gewasbeschermingsmiddelen hoeven te gebruiken. Onkruid zal bestreden worden met drones en robots. 'Herbiciden wordt overbodig in de toekomst.'

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
24 reacties
Westbrabander 3 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10874711/weg-met-zonneakkers-en-natuurinclusieve-landbouw][/url]
En weer mis ik het belang van kostendekkende prijzen in het verhaal van Huijbers. Met graanprijzen van 15 cent/kg ga je vanzelf aan zonne-akkers denken. De tent moet toch blijven draaien.
Jos 3 Juni 2017
Die Hans Huijbers moet meer aan het woord .
Hij heeft het goed in de gaten. Een boer is een boer en geen ondernemer.En daar wordt door de jaren te veel nadruk opgelegd .
petatje 3 Juni 2017
Westbrabander schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
En weer mis ik het belang van kostendekkende prijzen in het verhaal van Huijbers. Met graanprijzen van 15 cent/kg ga je vanzelf aan zonne-akkers denken. De tent moet toch blijven draaien.

Zonneakkers is gewoon kapitaalsverspilling! Zolang niet alle daken en autowegtaluds vol liggen met zonnecollectoren is dit gewoonweg absurd. Er is al landbouwgrond genoeg verloren gegaan aan onzinnige zaken! Er zal toch nog gewoon ergens voedsel moeten worden geproduceerd! En westbrabander ik begrijp niet dat ze in het Oldambt dat wel kunnen en jij niet. Je moet eens naar je kostenpatroon kijken en er wellicht eens in snijden en kijken welke hobby's van je erf af kunnen!
Boer 3 Juni 2017
Wat een domme boeren Er is toch veelste veel product veel meer grond naar natuur en zonneakkers minder productie hogere prijzen Alleen de politiek en lto zijn tegen voedsel wordt duurder en minder leden bij lto Schaarste hebben we nodig geen gesubsidieerde hongerloontjes
Agri 3 Juni 2017
In het verhaal stop duurzaamheid lult hans over professionele ondernemers, en nu hekelt hij de term agrarisch ondernemer. Wtf wat wil die man nu eigenlijk.
Vrij grof 3 Juni 2017
Laat die zonne akkers maar komen, het is toch tijdelijk net als de windmolens.
Na 20-30 jaar verdwijnt het spul toch in de container en kun je gewoon weer daarop een product telen.
Daarom wil ik wel agrarisch ondernemer, akkerbouwer of landbouwer zijn maar niet worden uitgescholden als BOER!!!
Het maakt mij geen bliksem uit waaraan een ondernemer geld aan verdiend, als het maar eerlijk is.
LTO moet zich daar niet mee bemoeien en geen mening over hebben. Laat het ondernemen aan de ondernemer over!!
Peer 3 Juni 2017
De heer Huijbers kiest er ineens voor om nogal grove woorden te gebruiken. Termen als " direct ontslagen", "vergaande onzin" en " het grootste gelul". Voegt niks toe, geeft alleen zijn eigen onmacht en die van LTO aan?

Trouwens als ik "meneer petatje" was, zou ik wat fatsoenlijker en opbouwender teageren. Nee, met herkenbaar respect voor de ander bedoel ik
H. Penkie 3 Juni 2017
Huijbers raakt steeds verder van het padje. Iets roepen om de pers te halen. Dan is deze onzin net te weinig. 'Ik zit hier niet voor de boeren' helpt bij het NRC beter.
Natuurlijk is elke boer die nu nog mee doet een ondernemer. Dat heeft ome Hans ook steeds zelf volgehouden. Maar wel een met beide benen op de grond of in de klei. Een boer die rekent op echte belangenbehartiging en geen geneuzel over woordjes.
'Biologisch is het begin van het einde' riep een LTO voorman hier 10 jaar geleden. Hans maakt met het veroordelen van natuurinclusief dezelfde historische fout. Bij goede afspraken met terreinbeheerders en collectieven (daar heeft de belangenbehartiger een rol) zullen ondernemers kansen op aanvullend rendement en maatschappelijk draagvlak niet laten liggen.
Jan 4 Juni 2017
Huijbergen is niet tegen natuurinclusieve landbouw, maar misschien voorzichtig hierover vanwege het risico van verkeerde omschrijving van het initiatief door anderen die altijd in eerste instantie tegen alles zijn. Huijbergen heeft namelijk gezegd dat hij graag de akkers weer echt vruchtbaar maakt door verbetering van de bodemstructuur! En dat hij graag wil dat de agrariër weer een rol neemt in de verzorging van dier en aarde, en hiervoor wordt erkend.
Jan 4 Juni 2017
Mijn excuses voor de foute spelling van de naam van dhr. Huijbers. Blijkbaar kent autospelling wel dhr Huijbergen en niet dhr. Huijbers, en was mij dit niet direct opgevallen.
john 5 Juni 2017
in zowel natuur inclusieve landbouw als biologische akkerbouw zitten prima elementen die we gangbaar ook over kunnen nemen, al is het maar om de scherpe kantjes eraf te halen. Maar beide zullen nooit de richting worden waar we heen gaan. simpelweg omdat ze te ver weg staan van de huidige praktijk.

Een hoge productie van het bestaande areaal is nodig om niet meer natuur gebieden om te zetten in landbouwgrond.
Telr 6 Juni 2017
Ik vind het beangstigend dat de landbouw altijd weer zulke bekrompen geesten naar voren schuift. Het gezinsbedrijf is ten einde. Landbouw houdt geen gebieden meer in leven, daar gaat de schaalvergroting te hard voor.in Europa. Europees gemiddelde tarwe opbrengst is ongeveer 5000 kg/ha. Hoeveel ha zijn er wel niet die onder de 4000 kg zitten? Ik pleit voor definitief omzetten van onproduktieve gronden naar natuur ipv geneuzel..
Casper 6 Juni 2017
Beste mensen , ik ben ,althans dat probeer ik te zijn , wel ondernemer. Vandaag zie ik dat zowel mijn worstelen als uien ver onder de kostprijs opbrengen . Hoezo moeten we voedsel produceren? Er is gewoon teveel en de prijs nagenoeg nul. Ik weet dat het volgend jaar wellicht anders is maar vandaag is dat realiteit. Als ik op mijn land zonnecollectoren wil zetten is dat mijn zaak . Geen landbouworganisatie moet me daarin willen weerhouden. Waarom moet ik mijn aardappels , uien , wortels en bieten er uitmodderen terwijl ik mogelijk veel eenvoudiger de kost kan verdienen. Daken eerst vullen . Ja dat is nu net de duurste oplossing. We willen voedsel, kraait men . Prima dan bloembollen, boomteelt , vlas etc ook maar verbieden. Oh ja de intensieve dierhouderij kan je dan ook wel noemen. Lto bemoei je niet met mijn individuele keuze . Zorg dat de omstandigheden aanwezig zijn dat ik de kost kan verdienen
Fred de Vries 6 Juni 2017
De heer Huijbers heeft kennelijk de nodige zweverige cursussen gevolgd als hij een niets-zeggend zinnetje weet te produceren als 'De boer moet weer terugkomen in zijn kracht'.
Zo'n zin hoort thuis op een website voor zweverige en onbewezen zaken als mindfulness en niet op een website voor boerenbusiness.
jos 6 Juni 2017
Is het ook mogelijk om zonnepanelen te rolleren met ander gewassen?
Hans 6 Juni 2017
Ik snap Huijbers wel. Wanneer ze jou als ZLTO-voorzitter laten zitten, zelfs nadat onder jouw voozitterschap een miljard euro verbrast is, dan voel je jezelf toch God zelve. Snap wel dat hij dan enkel nog wartaal uit kan slaan over zijn volgelingen.
geert 6 Juni 2017
Volgens Huijbers werken de boeren in een sociale sector,om de burgers te voeden
geert 6 Juni 2017
Huijbers is blijkbaar de weg kwijt
nogal wiedes 6 Juni 2017
Hij heeft een punt. Als boeren echte ondernemers waren, waren ze allang wat anders gaan doen met hun kapitaal.
Vrij grof 7 Juni 2017
Leg eens uit ,nogal wiedes!
Welk kapitaal als pachter zijnde?
En als eigenaar blijf je zitten waar je zit want de grondprijs stijgt en je kan evengoed er nog een inkomen op verdienen ook.
Vrij grof 7 Juni 2017
Leg eens uit ,nogal wiedes!
Welk kapitaal als pachter zijnde?
En als eigenaar blijf je zitten waar je zit want de grondprijs stijgt en je kan evengoed er nog een inkomen op verdienen ook.
Oude boer 7 Juni 2017
Boeren die toekomst gericht bezig zijn hebben een eigen visie en handelen hierna. Deze mensen luisteren allang niet meer naar dit soort gasten. Je moet dit zien als de laatste stuip trekkingen.
Ester 14 Mei 2018
Quote-"Huijbers verwijst hierbij naar andere sectoren. Zo wordt een bakker ook gewoon bakker genoemd en geen ondernemer, redeneert Huijbers."

Doe even normaal!
Ik heb 20 jaar een bakkerij gehad en mijn man en ik waren ondernemers. De mensen die je bakkers noemt en geen ondernemer zijn, zijn de vakmensen die wij in loondienst hadden, banketbakker, broodbakkers. Dat soort mensen. Die voeren hun vak onder onze leiding uit en krijgen loon. De bakker/ ondernemer moet op zoek naar klanten en zorgen dat hij een goede prijs krijgt voor zijn product. Hij gaat met zijn tijd mee en is innovatief om te zorgen dat hij producten heeft waar vraag naar is zodat het geld de goede kant op rolt.
Ik ben heel erg voor het communiceren MET boeren in plaats van OVER boeren. Het zou meneer Huijbers sieren als hij ook eens MET bakkers ging praten in plaats van OVER bakkers.
gehaktbal 14 Mei 2018
Heb beetje lage prutsgrond. ik ben voor zonnepanelenpark. Brengt tenminste leuk saldo.
Die LTO en die huiberts zijn een beetje de weg kwijt vgl mij.....
Klaiboer 15 Mei 2018
Heb mooie kleigrond maar ben er een beetje klaar mee om alles weg te geven. Ik wil toch rendement hebben. Gesprekken met de gemeente zijn al positief dus laat maar komen die panelen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief