Banden met Qatar verbroken

Spanningen laten olieprijs verder zakken

9 Juni 2017 - Esther de Snoo

De olieprijzen hadden al moeite om zich te herstellen na de daling van vorige week, maar het nieuws over de spanningen in het Midden-Oosten zorgt voor een verdere daling van olieprijzen.

De OPEC-leden Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben maandag 5 juni de banden verbroken met Qatar. Ze werden vergezeld door Bahrein en Egypte. Volgens een Saudische functionaris is de actie een antwoord op 'grove schendingen door de autoriteiten in Qatar in de afgelopen jaren', meldt AFP.

Vorige week daalden de olieprijzen al behoorlijk, nadat de Verenigde Staten zich terugtrokken uit het klimaatakkoord van Parijs. 

0,7

procent

daling voor prijs van Brent-olie

Trump
Het verbreken van de diplomatieke relaties komt 2 weken na het bezoek van Donald Trump aan de regio. Nadat de president het Midden-Oosten verliet, publiceerde het Qatarese staatspersbureau kritiek van de president van Qatar op het beleid van Trump tegen Iran, waarbij hij het opnam voor de 'Islamitische macht' Iran.

Die uitspraken gaan in tegen de consensus onder de buurlanden die vrijwel allemaal tegen het nucleaire programma van Iran zijn en de invloed van het land in de regio. Qatar zegt dat de publicatie van de controversiële uitspraken het gevolg zijn van een hack van een persbureau.

VS steunt de Golfstaten
De Amerikaanse minister Rex Tillerson van Buitenlandse Zaken sprak in een verklaring zijn diplomatieke steun uit voor de Golflanden. Hij stelde dat het belangrijk is dat landen 'eensgezind blijven.'

De prijs van West Texas Intermediate-olie stond maandag bijna één procent lager. De prijs voor Brent-olie is met 0,7 procent gedaald.

Klik hier om de olieprijzen te volgen

Lees meer op BusinessInsider:
De inflatie daalt ubrupt in mei, maar sparen loont nog steeds

Deze tweelingsbroers verdienen miljoen met vastgoed en leggen uit hoe je het uithoudt met familie

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden