Inside: Voermarkt

Weer veroorzaakt tweedeling in aanbod stro

25 Juli 2017 - Erik Colenbrander

De nieuwe oogst van stro en graszaadhooi is op gang gekomen. Zowel de prijzen als het aanbod zijn niet per se afwijkend van het langjarige patroon. Echter, er dreigt wel een scherpe tweedeling te ontstaan door het verslechterde weer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Nederlandse stro kost €45 tot €70 per ton, af land. In Noord-Holland wordt het meeste betaald voor stro en in Zeeland het minste.

Geschiktheid voor melkveerantsoen neemt af

Regen vormt gevaar voor verkleuring
Terwijl de gerstoogst voor een aanzienlijk deel al achter de rug is, moet de tarweoogst grotendeels nog op gang komen. Zeker in de Groningse graanregio is dat het geval. Door de vele regen, soms zeer plaatselijk van karakter, dreigt verkleuring van het stro. Ook neemt hierdoor de geschiktheid voor toepassing in het melkveerantsoen en als vocht absorberend strooisel in de veehouderij af. 

Deze doelgroep is aangewezen op kwalitatief hoogwaardig stro uit het buitenland. Gezien de verwachte weersomstandigheden zal ook vanuit Duitsland en Denemarken geen grote hoeveelheid kwalitatief goede graanstro worden aangeboden. Al is het nog wel te vroeg om van een verregende graanoogst te spreken. 

In de omgeving van Berlijn, in Oost-Duitsland, is in een paar weken tijd bijna de complete jaarhoeveelheid van 400 tot 500 millimeter gevallen. Ook in Noord-Duitsland is het raak en dreigen er zelfs overstromingen. 

Het biedt kansen voor de oplettende handelaar

Zuiden laat het tegenovergestelde zien
Vanuit Frankrijk en Spanje komen juist tegenovergestelde weerberichten. Echter, gehakseld Spaans stro in grote balen kost €140 per ton, geleverd op de boerderij (per vrachtwagen). Het prijsverschil, met het tot nu toe geoogste binnenlandse aanbod van kwalitatief goede stro, is groot. Dat biedt kansen voor de oplettende handelaar, gezien het aanbod van Spaans stro (door de aanhoudende hitte in die regio) hapert.

Hongarije is een andere regio waar veel graan wordt geteeld onder droge omstandigheden. Echter, ook daar schrompelt het stro-aanbod door de hitte ineen. De maandelijkse rapportage van het Europese JRC-instituut paste de oogstramingen voor onder meer graan en maïs in Centraal-Europa, langs de Donau, om die reden aan tot hoeveelheden onder het gemiddelde. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden