Door fipronildebat

Pluimveehouders starten rechtszaak tegen Staat

24 Augustus 2017 - Esther de Snoo - 5 reacties

Tientallen pluimveehouders stappen naar de rechter, omdat de Staat geen schadevergoeding heeft toegezegd in het spoeddebat dat donderdag 24 augustus plaatsvond. De Tweede Kamer kwam bijeen om met minister Schippers (van Volksgezondheid) en Van Dam (van Economische Zaken) de fipronilcrisis te bespreken. 

De pluimveehouders zijn van mening dat de Staat haar zorgplicht niet is nagekomen in de fipronilcrisis. Donderdag 24 augustus weigerden de bewindslieden Schippers en Van Dam over de brug te komen met een schadevergoeding voor de getroffen pluimveehouders.

We kunnen niet telkens belastinggeld inzetten voor steun

Private schade
Martijn van Dam zei ervan uit te gaan dat niet alle 200 getroffen bedrijven de crisis zullen overleven. Hij stelt wel een maatregelenpakket beschikbaar, die de financiële druk bij de groep moet verlichten. Van Dam: "We hebben afgesproken dat private schade verhaald moet worden op private bedrijven. Ik geef toe dat dit in dit geval moeilijk zal zijn. Maar dagelijks worden bedrijven schade berokkend. We kunnen niet telkens belastinggeld inzetten voor steun."

De pluimveehouders vinden de maatregelen echter onvoldoende. Zij menen dat de Staat haar zorgplicht niet nakomt en dus aansprakelijk gesteld kan worden. 

Te kort geschoten
Theo Linssen van Linssen Advocaten in Tilburg vertegenwoordigt 13 pluimveehouders die naar de rechter stappen. "De overheid komt niet met een regeling. Op ChickFriend zullen geen kosten meer te verhalen zijn." Hij is van mening dat de overheid te kort geschoten is in de crisis. Hij verwijst naar de zeer concrete tips die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in november ontving over fipronilgebruik in de pluimveesector. De NVWA zette de tips wel door naar justitie, maar niet naar de sector en ging zelf ook niet verder op onderzoek uit. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
tem 25 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10875662/pluimveehouders-starten-rechtszaak-tegen-staat][/url]
prutsers,als wij een scheet laten is holland in last. als zij fouten maken is het sorrie.
Jan 26 Augustus 2017
voer het hard
Op diverse momenten heeft de overheid haar werk laten liggen en door klungelige PR alle bedrijven in de sector, inclusief de keten grote (reputatie)schade veroorzaakt.
Dat een Schippers zegt niet te willen zwartePieten kan ik begrijpen. De overhead is de zwarte Piet. Maar omdat we in de EU niet langer van onafhankelijke rechtspraak kunnen spreken zullen de 'rechters in dienst en opdracht van de staat, de claim afwijzen. Zo ver is de EU al gezonken.
andre vw 26 Augustus 2017
Schippers wil niet zwarte pieten.
Ze is al in de goede richting aan het zoeken.
Ze moet Sinterklaas er bij halen die hebben de gedupeerde pluimveehouders nodig!
Jan Jaap 26 Augustus 2017
Ze zijn weer eens het domste mannetje van de klas.
België vraagt subsidie aan bij EU en ieder betaalt dan de helft.
Jan Jaap 26 Augustus 2017
De politiek correcten zijn weer eens het domste mannetje van de klas. De Belgen vergoeden wel en vragen ook subsidie aan bij EU.
hein 26 Augustus 2017
Met het door de Staat ingestelde instituut van de Voedsel en Warenautoriteit, neemt zij verantwoordelijkheid voor een veilige voedselvoorziening . De Staat heeft hier gewoon gefaald, en zal de consequenties hiervan moeten aanvaarden. Gewoon procederen en zo nodig naar het Europese Hof van Justitie, die hanteren als uitgangspunt Het Europese Verdrag van de Rechten van de mens. (EVRM) Zij kijken heel anders naar dit soort zaken dan Nederlandse Rechters, daarbij staat bij hen de mens centraal en niet de overheid/Staat !
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox