Voedselveiligheid voorop

Schade van boeren vergoed na Esso-brand

29 Augustus 2017 - Niels van der Boom

Agrarische ondernemers, die getroffen zijn door de brand bij Esso, kunnen rekenen op een schadevergoeding voor hun producten. Ruim 100 boeren werden maandagavond 28 augustus bijgepraat over de stand van zaken. LTO Nederland werkt, samen met Esso, aan een inventarisatie van het aantal getroffen boeren en percelen.

Maandag 21 augustus woedde bij Esso in het Botlekgebied een schoorsteenbrand. Als gevolg kwamen roetdeeltjes terecht in delen van de gemeente Nissewaard (Zuid-Holland). Akkerbouwers, melkveehouders en fruittelers zijn hierdoor getroffen. Op hun gewassen zijn namelijk roetdeeltjes terecht gekomen.

Vrijdagavond 25 augustus maakte het RIVM bekend dat de risico’s 'verwaarloosbaar klein' zijn. In de roetdeeltjes werden geen schadelijke stoffen als PAK’s gevonden. Toch wordt geadviseerd om het melkvee, waar mogelijk, binnen te houden. Ook geldt het advies om geen producten af te leveren. Om bedrijven te compenseren heeft Esso een schadevergoeding toegezegd.

In de roetdeeltjes zijn geen schadelijke stoffen aangetroffen

Brengt regen verlichting?
Een flinke regenbui moet de roetdeeltjes wegwassen. Dan zijn de gevaren volgens het RIVM wel geweken. De getroffen boeren zijn het daar niet me eens. Hoeveel moet het dan regenen en wat gebeurt er met de roetdeeltjes in de grond? Bovendien zal nooit 100% van het roet wegwassen. Op de informatiebijeenkomst maandagavond werd daar geen uitsluitsel over gegeven. Vandaag, 29 augustus, of morgen, 30 augustus, wordt hopelijk meer duidelijk. Daarvoor wordt met diverse kennisinstituten overlegd.

Voedselveiligheid voorop
De agrarisch ondernemers hebben voedselveiligheid op 1 staan. Ook ExxonMobil, het moederbedrijf van Esso, sluit zich bij die visie aan. Dat is de belangrijkste uitkomst van de bijeenkomst. Het bedrijf staat welwillend tegenover een schadevergoeding. Dit besluit heeft veel voeten in de aarde.

Om te beginnen willen de telers hun product liever verkopen dan laten vernietigen, maar alleen wanneer de producten volledig betrouwbaar zijn. Er staat te veel op het spel om hier onzorgvuldig mee om te gaan. "De Nederlandse export mag niet nadelig worden beïnvloed. Het eigen belang wordt dan ineens zeer klein", benadrukt de lokale LTO-voorzitter Jan Varekamp. "Daarnaast praten we niet over het hele eiland Voorne-Putten, maar alleen delen van de gemeente Nissewaard. De ondernemers elders op het eiland, waar niets aan de hand is, mogen niet worden benadeeld."

Lastige puzzel
"De volgende stap is dat het exacte gebied wordt ingekaderd en de schade in kaart gebracht", legt Varekamp uit. "Niet alleen voor de akkerbouw, maar ook voor de melkveehouderij. Zij hebben extra kosten gemaakt door de koeien op stal te houden en wat betekenen roetdeeltjes voor het voer?" 

Onverkoopbaar product heeft verstrekkende gevolgen voor de getroffen boeren. "Ik kan mijn uien niet zomaar onderploegen. Die moeten vernietigd worden bij een afvalverwerker", legt akkerbouwer Arie-Pieter Noordermeer namens LTO uit bij RTV Rijnmond. "Er moet worden gekeken naar de reële kosten, eventuele bijkomende kosten van destructie en of er geen andere oplossingen mogelijk zijn."

Gissen naar aantal getroffen bedrijven
Hoeveel ondernemers exact getroffen zijn door de brand kan LTO nog niet zeggen. "Op de besloten bijeenkomst waren 110 personen aanwezig, maar veelal met 2 of meer aanwezigen per bedrijf", zegt Varekamp. "Wel weten we dat het om 15 melkveebedrijven gaat." 

De gemeente Nissewaard telde in 2016, volgens CBS-cijfers, 4.475 hectare landbouwgrond. Op 243 hectare wordt snijmaïs verbouwd. De oppervlakte grasland bedraagt 1.726 hectare. Daarnaast staan er ongeveer 300 hectare suikerbieten, 200 hectare uien en 80 hectare spruitkool.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden