Inside: Voermarkt

Richtprijs snijmaïs per hectare bekend

12 September 2017 - Erik Colenbrander

De richtprijs voor snijmaïs per hectare is bekend. Benieuwd? Neem een abonnement!

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Per ton product betekent dit een prijs van €40, uitgaande van ruim 200 kilo drogestof per kuub en een drogestofpercentage van 30% tot 35%. De prijs is exclusief kosten voor loonwerker en transport. Ook op marktplaats is de handel in snijmaïs gestart. In Zuid-Nederland worden prijzen van €1.600 tot €2.200 per hectare gevraagd.

Douanetarieven niet voor niets verhoogd

Stijging in volume?
Vanwege de zeer hoge opbrengstverwachting is de kans groot dat er dit jaar voor het eerst sinds lange tijd weer een stijging in het volume CCM te zien zal zijn. Al is de prijs van korrelmaïs ook relatief laag. De Europese Unie (EU) heeft niet voor niets de douanetarieven voor de import van buiten de EU verhoogd. Het Duitse DLG meldt recordopbrengsten in de Zwarte Zeeregio voor onder meer graan en korrelmaïs.

Bovendien is er in Zuid-Nederland vraag naar snijmaïs vanuit België, waar de opbrengst niet verder reikt dan het langjarige gemiddelde. Dit vanwege de zeer droge eerste helft van het groeiseizoen. Daar zijn de voorraden nog steeds krap, vanwege de wateroverlast vorig jaar.

Grotere tegenstelling in Zuid-Nederland
In het zuiden van Nederland is een grotere tegenstelling, qua groeiseizoen nauwelijks denkbaar. De overvloedige regenval had nog voor problemen kunnen zorgen bij de oogst, maar juist in de gebieden waar veel snijmaïs wordt geteeld, is relatief weinig regen gevallen, waardoor het oogstrisico is afgenomen. Al kan er ook eind deze week weer opnieuw veel regen vallen.

Vorig jaar was er, vanwege de wateroverlast in het groeiseizoen en de misoogst, veel vraag naar bijproducten in Zuid-Nederland. De leveranciers van natte veevoeders houden er daarom rekening mee dat de vraag dit jaar onder druk zal komen te staan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden