Gelderland trekt wel geld uit

Pluimveehouder kan weinig steun verwachten

29 September 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

De meerderheid van de Nederlandse provincies stelt geen budget beschikbaar om de pluimveehouders, die getroffen zijn door fipronil, te ondersteunen. Uit navraag bij de provincies blijkt dat Gelderland als enige provincie geld beschikbaar stelt.

Dat geld wordt niet beschikbaar gesteld om de pluimveehouder direct te helpen, maar om onderzoek te doen naar de bestrijding van bloedluis. Dit om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Onderzoek naar de bestrijding van bloedluis

Wel heeft de provincie nog ambitieuze plannen. "We willen eigenlijk nog een stapje verder gaan. Zo willen we dat er ook geld beschikbaar komt voor advies en coaching door de gemeenten aan de getroffen pluimveehouders", aldus Dirk Vreugdenhil, Statenlid van de ChristenUnie in Gelderland. 

De hoogte van het bedrag dat Gelderland gaat investeren is nog onbekend, evenals waar het geld vandaan moet komen. 

Weinig steun uit andere provincies
De provincie Overijssel heeft een verzoek ontvangen van LTO voor de invulling van een nationaal fonds. Echter, dat verzoek hebben ze afgewezen, zo meldt Harry te Walvaart van de provincie Overijssel.

De 3 noordelijke provincies: Groningen, Friesland en Drenthe hebben zelf een verzoek gedaan aan het Rijk. Gezamenlijk hebben zij een brief opgesteld, waarin zij het Rijk verzoeken om een landelijk fonds op te richten. Dat laat Anita Havinga van de provincie Groningen weten.

Noord-Brabant legt verantwoordelijkheid bij de sector

Ook de provincie Utrecht stelt geen geld beschikbaar. Zij vinden dit voornamelijk een taak voor het Rijk. De provincie Noord-Brabant legt de verantwoordelijkheid juist bij de sector zelf. 

Ook de Staat steunt niet
Al met al kan men dus concluderen dat de pluimveehouders geen steun hoeven te verwachten vanuit de provincies. Eerder gaf ook de Staat al aan de pluimveehouders niet te ondersteunen met financiële maatregelen. De Staat gaf aan dat het fipronilschandaal onder een bedrijfsrisico valt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden