Inside: Uienmarkt

Trekt de uienmarkt de positieve lijn door?

20 Oktober 2017

Vorige week waren er positieve geluiden te horen op de uienmarkt. Er kwam meer beweging in de markt. Deze week is er weer genoeg gebeurd. Wordt de positieve lijn, die vorige week werd ingezet, deze week doorgetrokken?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook deze week was het weer topdrukte op de akkers. Door heel Nederland is hard gewerkt om de uien op tijd van het land te halen. Dit is grotendeels gelukt. Vanuit heel het land komen positieve berichten over uien die zijn binnengehaald. Op een enkeling na zijn de oogstperikelen weer achter de rug. Dit is noodzakelijk, want de weerberichten voor dit weekend geven wederom nat weer aan.

Er is een stuk meer handel gaande

Topdrukte
De positieve lijn, die vorige week werd ingezet, heeft zich deze week voortgezet. De afgelopen 2 weken is er een stuk meer handel gedaan. Volgens handelaren wordt er in de gehele breedte een meer handel gedaan. Doordat het quotum van Senegal is opgeschoven, zijn er de laatste 2 weken veel uien naar het Afrikaanse land verscheept. Hierdoor is weer een nieuw probleem ontstaan. In de haven van Dakar is congestie ontstaan. De depots voor containers staan vol met lege containers. Er komt veel product het land in, maar er gaat weinig weg.  Hierdoor is de verwachting dat het opgelopen exportvolume weer iets terug zakt.

Rustige stemming regionale beursen
Dat de exporteurs en sorteerders het deze week drukker hebben gehad, is niet terug te zien in de noteringen van de regionale beurzen. De reden hiervan is dat zij tot nu toe genoeg aanbod hebben. Zowel Emmeloord als Middenmeer noteert een rustige stemming. Dit is conform de verhalen die Boerenbusiness hoort. Er gebeurt weliswaar iets meer dan in de voorgaande weken, maar nog steeds is het aanbod groter dan de vraag.

Zowel Emmeloord als Goes noteert in week 41 een negatief verschil van €0,25 voor de 30-60 millimeter uien af land. Voor de 60 millimeter opwaarts uien af land noteert Emmeloord een negatief verschil van €0,50. Middenmeer noteert geen verschil in prijs ten opzichte van vorige week.

Negatieve verschil niet terug te zien in de baalprijzen

Het negatieve verschil op de beurzen in fijne uien is niet terug te zien in de baalprijzen. Deze blijven hetzelfde als vorige week. Volgens een handelaar krijgen de fijne uien meer voeten in de aarde en zullen wellicht wat op lopen de komende weken. Voor de middelsortering (45/65 millimeter en 50/70 millimeter) wordt tussen de €11 en €12 betaald. De baalprijzen voor de grove sortering (60/80 millimeter) liggen op €14 tot €16. Voor de supers (80 millimeter opwaarts) wordt tot €20 betaald.

De positieve lijn die vorige week werd ingezet, is enigszins doorgetrokken. Exporteurs en verwerkers hebben het drukker gehad en er zijn iets meer transacties gedaan in vergelijking met voorgaande weken. Of de problemen in Dakar een stokje steken voor deze positieve lijn zal de komende weken duidelijk worden. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden