Inside: Rentemarkt

Trump kiest binnenkort de nieuwe Fed-baas

22 Oktober 2017 - Edin Mujagic

John Taylor, Kevin Warsh, Gary Cohn, Jerome Powell of Janet Yellen. Vanaf februari 2018 zal 1 van die 5 personen de aanvoerdersband van de Fed-ploeg krijgen. Als het 1 van de 4 eerstgenoemden wordt, dan krijgt de bank een nieuwe aanvoerder. Valt de keuze op Yellen, dan blijft de huidige aanvoerder die rol vervullen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gebeurt bijna nooit dat de buitenwereld pas in januari te horen krijgt wie de Fed zal gaan leiden. Om de financiële markten niet in extra onzekerheid te brengen, beslist de Amerikaanse president doorgaans in oktober of november al wie hij nomineert. Daarna moet de Senaat, de Amerikaanse Eerste Kamer, de benoeming goedkeuren.

De komende weken zal de beslissing gemaakt worden

Donald Trump heeft zijn zoektocht beperkt tot de 5 genoemde personen en ergens de komende weken zal er witte rook uit het Witte Huis komen.  Wat kan zijn besluit betekenen op de financiële markten?

De keuze voor Yellen
Laten we met het makkelijkste beginnen, namelijk het scenario waarin hij alles bij het oude te laat en Janet Yellen herbenoemt als Fed-voorzitter. In dat geval zouden beleggers met status quo te maken hebben. Aangezien het lang en breed bekend is wat de monetaire voorkeuren van Yellen zijn, zou er geen enkele reden zijn om het toekomstige beleid van de Fed tegen het licht te houden. Als Trump dus de financiële markten rustig wil houden, dan kiest hij voor Yellen.

Er zijn genoeg redenen te noemen waarom dat kan gebeuren. Om te beginnen omdat ze op de shortlist staat. Daarnaast is zij een groot voorstander een ruim monetair beleid. Dat zou Trump goed uitkomen, omdat hij grootschalige belastingverlagingen en investeringen in infrastructuur beloofd heeft. Beiden zouden in ieder geval op de korte termijn kunnen zorgen voor een hoger begrotingstekort en staatsschuld. Een lage rente is dan te prefereren, boven een hoge rente.

Echter, tijdens de verkiezingscampagne heeft Trump zich weinig lovend uitgelaten over Yellen. Hij noemde haar beleid schandalig. Iets anders wat tegen Yellen werkt, is dat zij een Obama-voorzitter is. Kortom: zij is benoemd door president Obama. Trump staat er juist om bekend elke herinnering aan zijn voorganger te willen wissen. Met het oog op de toekomst ligt het voor de hand dat Trump een ‘eigen’ voorzitter kiest, iemand die hij waarschijnlijk kan beïnvloeden om een bepaald beleid te volgen.

De verhouding is de laatste tijd afgekoeld

De kleinste kansen
Van de andere 4 kandidaten, schat ik in dat Gary Cohn de kleinste kans heeft. Tot voor kort had hij een goede relatie met Trump, een duidelijke pré, maar de verhoudingen zijn de laatste tijd afgekoeld.

Jerome Powell is al lid van het bestuur van de Fed. Ik heb nergens iets kunnen vinden, waarvan ik zou zeggen dat Trump in zijn richting neigt. Het zou me niets verbazen als het uiteindelijk gaat tussen Warsh en Taylor, samen met Yellen.

Kevin Warsh dan?
Kevin Warsh heeft Fed-ervaring. Hij was namelijk tussen 2006 en 2011 al lid van het Fed-bestuur. Tijdens zijn Fed-periode heeft hij laten zien een monetaire havik te zijn. Kortom: een centrale bankier, die geen grote voorstander is van een zeer ruim monetair beleid. Hij heeft vaak kritiek geuit op het beleid, zowel onder Yellen als onder haar voorganger Ben Bernanke.

Hoe duidelijk hij in zijn kritiek is geweest, zo vaag is hij over wat voor beleid de Fed dan zou moeten voeren. Op de financiële markten zou zijn benoeming tot veel onzekerheid kunnen leiden. Enerzijds omdat hij het imago van een havik heeft, maar anderzijds ook omdat waar hij echt voor staat redelijk vaag blijft. Valt de keuze op Powell of Cohn, dan zou de extra onzekerheid waarschijnlijk kleiner zijn, dan als Trump voor Warsh kiest.

Hoe groot is de kans van John Taylor?
Tot slot John Taylor. In de monetaire en academische kringen is Taylor zeer bekend als bedenker van de zogeheten Taylor-regel. Die gaat over hoe hoog de rente, die de centrale bank vaststelt, moet zijn. Hij heeft daar een formule voor ontwikkeld. Volgens die regel zou de Fed-rente op het moment tussen 3% en 4% moeten liggen in plaats van op 1,25%, waar de Fed-rente op te vinden is.

Taylor is flexibeler dan eerder werd gedacht

Dat lijkt zijn kansen te reduceren maar, toevallig of niet, heeft Taylor na zijn gesprekken met Trump laten weten dat die regel best flexibel is en ook zodanig opgevat kan worden als dat de rente nu veel lager dan 3% á 4% moet zijn. Dit kan voor Trump een teken zijn dat Taylor te beïnvloeden is, iets wat President Trump zou verwelkomen.

Mocht Trump kiezen voor Taylor of Warsh, dan is het te verwachten dat de eerste reactie kan zijn dat de dollar sterker wordt en de Amerikaanse rentes onder verdere opwaartse druk komen omdat beide bekend staan als monetaire haviken.

Veel invloed
Het is waar dat de voorzitter van de Fed meer invloed heeft dan de andere bestuursleden, maar het is óók waar dat dit niet betekent dat hij/zij maar alles kan doen. Hij of zij heeft namelijk te maken met de economische werkelijkheid en die is zodanig dat een snelle serie renteverhogingen tot een nieuwe recessie in de VS kan leiden. Zelfs als Warsh of Taylor het roer overneemt, zal die realiteit hun haviksneigingen onderdrukken.

Kiest de President voor Cohn of Powel, dan ligt het voor de hand dat de marktreactie veel minder uitgesproken zal zijn. Met een eventuele herbenoeming van Yellen zijn hooguit enkele rimpeltjes te verwachten. Op de wat langere termijn zou de benoeming van Warsh of Taylor inhouden dat, zodra het kan, de Fed de officiële rente sneller zal normaliseren en bij een volgende recessie of gevaar daartoe minder snel voor grootschalige aankopen van staatsobligaties zou kiezen dan onder Yellen, Powell of Cohn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox