Exportgebied toegelicht

Nieuw-Zeeland: belangrijk importland voor Europa

23 Oktober 2017

Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. In deze eerste editie komt Nieuw Zeeland aan bod, een belangrijk importland voor Europa en een grote concurrent voor de Nederlandse ui in Azië.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nieuw-Zeeland zijn de seizoenen tegenovergesteld aan Nederland. Wanneer wij winter hebben, is het namelijk zomer in Nieuw-Zeeland. Op dit moment zijn de uien net gezaaid. Die zaaiperiode loopt van juni tot halverwege september, waarna de uien in februari en maart worden geoogst.

Daarna wordt er vooral naar Azië geëxporteerd

Het hoogseizoen van Nieuw-Zeelandse uien loopt van februari tot en met mei, daarna wordt er vooral naar Azië geëxporteerd. Echter, dat zij er een stuk minder dan tijdens het hoogseizoen.

Het oude exportseizoen loopt dus op zijn eind, terwijl de nieuwe uien onlangs zijn gezaaid. Wat gebeurde er afgelopen seizoen en hoe ziet het komende jaar eruit?

Export naar Europa
In de maanden van april tot juli worden in Europa veel Nieuw-Zeelandse uien gegeten. Vooral Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk importeren veel uien uit Nieuw-Zeeland. Deze uien zorgen voor concurrentie voor de eigen Europese uien, die op dat moment al enige tijd liggen opgeslagen. Het afgelopen seizoen was de productie in Europa enorm. Desondanks zijn er meer Nieuw-Zeelandse uien naar Europa geëxporteerd (77.150 ton).

Azië
Door de gunstige ligging is Nieuw-Zeeland een belangrijke exporteur in Azië. In Zuidoost-Azië zijn met name Maleisië (10.200 ton), Indonesië (32.500 ton) en Japan (16.800 ton) goede afnemers. Maleisië is ook voor Nederland een belangrijk afzetland. Vorig seizoen (2016/2017) namen de Maleisiërs 34.301 ton Nederlandse uien af en daarmee waren zij het vierde exportland voor Nederlandse uien.

Ook Europa focust zich op Azië

Indonesië is ook een belangrijk afzetgebied, in tegenstelling tot Japan waar weinig Nederlandse uien naar toe gaan. Ondanks de toename van Nieuw-Zeelandse uien in Europa is er een sterke focus op Azië. Nederlandse exporteurs hebben aangegeven dat zij in Azië sterke concurrentie ondervinden van Nieuw-Zeeland. Tot 3 weken terug werd er zelfs nog geleverd aan Indonesië.

Komend seizoen
De uien voor komend seizoen zijn onlangs gezaaid. Tijdens de zaaiperiode was het erg nat in Nieuw-Zeeland. Het gevolg hiervan is dat niet alle uien zijn ingezaaid. Naar schatting is ongeveer 98% gelukt. Het areaal is vergelijkbaar met dat van vorig jaar. In Europa is er wederom veel productie door een uitbreiding van het areaal.

Betekent dit dat er dit jaar minder uien gaan naar Europa en dat Nieuw-Zeeland in Azië nog meer concurrentie gaat bieden? De toekomst zal het leren.

Nieuw-Zeeland heeft 4.500.000 inwoners en is 7,8 keer zo groot als Nederland (275.042 vierkante kilometer).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden