Inside: Varkensmarkt

Balans op biggenmarkt kwestie van tijd

23 Oktober 2017 - Wouter Baan - 20 reacties

De afzet op de Nederlandse biggenmarkt komt steeds beter in balans. Een verhoging voor de DCA BestPigletPrice (BPP) is echter niet aan de orde. De varkensprijs van Vion blijft, met moeite, onveranderd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Duitse biggenmarkt komen er grote regionale verschillen voor. Per saldo is het aanbod groter dan de vraag en dat zet de markt nog altijd onder druk. De Duitse biggenprijs bleef maandag 23 oktober weliswaar staan op €46 per big, maar voor deze week is de trendmelding nog altijd onveranderd tot -€2 per big.

Het is daarom niet met zekerheid te zeggen dat de Duitse biggenmarkt op een bodem is gestuit, al lijkt de trendmelding een slag om de arm te zijn. In Nederland is aanbod en vraag bij de meeste partijen redelijk in balans.

Van levendige opleg is nog geen sprake 

Opdrogen kost tijd
In Denemarken is vorige week wel een verlaging doorgevoerd van €2 tot €54,40 per big. Voor deze week is een verlaging waarschijnlijk niet aan de orde. Per saldo droogt het Europese overaanbod in biggen langzaamaan op. Het kost echter tijd om de vrije-koppels, die boven de markt hangen, weg te werken. Nog steeds is er Europa-breed geen afzetzekerheid.

Van een levendige opleg is momenteel ook nog geen sprake in Europa. Dit omdat het over 4 maanden eind februari is en de varkensmarkt (doorgaans) dan pas ontwaakt uit de winterslaap. De verwachting is dat de vraag toeneemt, wanneer de novembermaand verstrekt. De BPP blijft daarom voor de derde week op rij staan op €37 per big.

Vion: Vleesmarkt onder druk
De ontwikkelingen op de varkensmarkt hadden een remmend effect op de biggenprijs. Van een prijsopdrijvend effect lijkt voorlopig geen sprake te zijn. De varkensprijs van Vion blijft deze week staan op €1,50 per kilo. Volgens Vion gaat dit niet vanzelf, omdat de vleesmarkt met moeite prijshoudend is. Ook de afzet van bijproducten naar China gaat, volgens de slachterij, gepaard met forse prijsdruk. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden