Inside: Zuivelmarkt

Prijs van vaarzen: nog geen last van fosfaatrechten

24 Oktober 2017 - Herma van den Pol

Met rasse schreden komt het begin van 2018 in zicht. Nog steeds is niet duidelijk of er een derogatie komt voor de gebruiksnormen van stikstof en of het stelsel van fosfaatrechten ingevoerd gaat worden. Het is geen belemmering voor de vraag naar vaarzen en ook de prijs van slachtkoeien is tekenend voor het huidige melkklimaat. Elke druppel telt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) signaleerde half oktober weer een aanwas van 10.000 GVE. Aangemoedigd door de betere melkprijs, maar ook uit bittere noodzaak neemt de import van vaarzen uit hoofdzakelijk Duitsland toe. Bronnen in de veehandel geven aan dat vooral in de periode half augustus tot half september er veel vaarzen uit Duitsland geïmporteerd zijn. 

2.000

euro

hoogtepunt prijs voor vaarzen 

Vraag neemt af
De laatste dagen begint de vraag echter af te nemen. Vooral de hoge prijs wordt genoemd als reden, maar ook wordt er meer aanbod vanuit Nederlandse melkveehouders waargenomen. Gemiddeld bevond de prijs zich op €1.800 tot €2.000. 

Niet alleen de vraag naar vaarzen bevindt zich rond het hoogtepunt, ook de prijs van slachtkoeien lijkt de top bereikt te hebben. Hierbij wordt opgemerkt dat 2017 opnieuw een bijzonder jaar blijkt te zijn, omdat prijzen rond deze periode op het laagste punt bewegen. Vee en Logistiek Nederland zette de prijs voor slachtkoeien U op €4,05 tot €4,80 per kilo tot een €2,40 tot €2,75 voor slachtkoeien P

Lichte toename aantal slachtingen
In week 41 nam het aantal slachtingen toe tot 13.491 stuks, waarmee er net iets meer koeien geslacht worden dan in dezelfde week 1 jaar eerder. De prognose is dat er in januari veel meer vee beschikbaar gaat komen. Dit als gevolg van de korting van 8,3% en de mogelijke toename van stoppers. Iets waar de handel niet naar uitkijkt, omdat januari zowel qua slachtkoeien als qua exportkoeien qua vraag een rustige periode is.

In januari meer vee?

Te duur voor Engeland
Ondertussen vindt er amper export van kortdrachtige vaarzen plaats. Zo worden de dieren voor de Britse markt als te duur bestempeld. De prijsindicatie wordt gezet op €1.050. Hierin kan de koers van het pond een rol spelen, maar een andere handelaar wijst naar de melkprijs. Die is in Nederland zichtbaar hoger dan in Engeland.

Op de korte termijn is het vooral spannend wat 31 oktober gaat brengen. Worden de melkveehouders in het hoger beroep in het gelijk gesteld of wint de staat? Wint de staat, dan kan er nog veel aanbod van vee bijkomen. In het andere scenario is het realistisch om rekening te houden met meer vraag naar vaarzen.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden