Inside: Granen & Grondstof

Maïs: is het glas halfvol of half leeg?

25 Oktober 2017 - Wouter Baan

Er is veel te doen om de internationale maïsprijzen. De noteringen bungelen op lage niveaus en er heerst veel negativiteit op de markt. De vraag is: zakken de prijzen nog verder weg of is de bodem nu bereikt?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wanneer de termijnmarkt voor maïs onder de €150 per ton zakt, wordt dat als laag beschouwd. Wanneer maïs schaars is, stijgt de markt gemakkelijk boven de €250 per ton uit. Dit bewijst het verleden. Neerwaartse uitschieters, ver onder de €150 per ton, waren er in het verleden ook. In de Verenigde Staten (VS) noteert maïs op de CBoT momenteel krap $140 per ton. Dit wordt door analisten in de VS als laag beschouwd.

Zijn er nog meer prijsdrukkende factoren? 

Negatief nieuws al ingeprijsd
De vraag is wat de maïsprijs in het restant van 2017 gaat doen. Meerdere scenario’s doen de ronde. In het negatieve scenario (glas half leeg) blijft de maïsprijs kwakkelen, vanwege ruime voorraden en goede oogstprognoses. In het 'halfvol-scenario' is de maïsmarkt op een bodem gestuit en is het negatieve nieuws al ingeprijsd. Het valt namelijk niet mee op nog meer prijsdrukkend nieuws te bedenken, dat de maïsmarkt nog niet heeft beïnvloed.

Met de huidige maïsprijzen zullen de meeste producenten verlies maken. Analisten verwachten daarom dat Amerikaanse akkerbouwers de maïs opslaan en wachten totdat de prijzen aantrekken. Daarbij verwacht het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) dat de vraag naar maïs op de wereldmarkt de productie overstijgt.

Goede vraagbasis
In de afgelopen jaren is de vraag naar maïs expliciet toegenomen, vanwege de relatief lage prijzen. Sinds halverwege 2014 noteert maïs op de Matif steevast onder de $170 per ton. Analisten verwachten dat deze vraag ook in de komende jaren ingelost moet worden. Zowel in de VS als daarbuiten.

(Tekst gaat verder onder grafiek)De maïsprijs op de CBoT tussen 2014 en oktober 2017. 

Glas waarschijnlijk halfvol
Daartegenover staat dat het USDA veel maïsproductie op het zuidelijk halfrond voorziet. Per saldo wordt echter verwacht dat de productie geen tegenslag kan gebruiken. Een jaarlijks fenomeen is dat de productie, vroeg of laat, wordt beïnvloed door droogte of natheid. Wanneer productiegebieden in Brazilië of Argentinië worden geteisterd door droogte, gaat dit de markt zeker opdrijven.

Daarbij is de verwachting dat eindgebruikers op korte termijn zich gaan indekken op de termijnmarkt en dat genereert vraag op de termijnmarkt. Dit omdat de CBoT, momenteel, op het laagste niveau van dit jaar staat. Kortom: in het ‘halfvol-scenario’ trekken de maïsprijzen in de komende maanden waarschijnlijk aan en heeft de markt de bodem nu bereikt.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden