Inside: Granen & Grondstof

Duitse sojaoogst stijgt met 40 procent

26 Oktober 2017 - Niels van der Boom

Duitse akkerbouwbedrijven hebben de teelt van vlinderbloemige gewassen met beide handen aangegrepen, om zo lokaal eiwit te produceren. Hierdoor is het volume soja met ruim 40% toegenomen. Ook veldbonen zijn meer geproduceerd, blijkt uit overheidscijfers.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zowel de oppervlakte als de opbrengsten van eiwitrijke gewassen ligt dit seizoen in Duitsland fors hoger, zo blijkt uit cijfers van het federaal bureau voor de statistiek. Alleen het areaal bittere lupinen is in 2017 afgenomen. Het totale volume komt 13% lager uit en het areaal nam 14% af.

20

procent

is het areaal sojabonen toegenomen in Duitsland

Volume soja blijft bescheiden
De grootste groeier is de teelt van sojabonen. Het areaal is met ruim 20% toegenomen. Mede hierdoor komt het totale volume dik 40% boven 2016 uit. Toch is de 61.000 ton soja nog relatief bescheiden. De opbrengst ligt 16% hoger dan in 2016, waardoor vooral het groeiende areaal bijdraagt aan de grotere oogst.

Veldbonen popualair
Veldbonen is een ander eiwitgewas dat stijgt in populariteit. De totale beteelde oppervlakte nam 20% toe in een jaar tijd. Het volume komt op 186.100 ton uit. De opbrengst is met 4 ton per hectare iets hoger dan vorig jaar en 5,5% hoger dan het 5-jarig gemiddelde. Hierdoor is 32.400 ton meer veldbonen gedorst.

Grootste eiwitgewas blijft de erwt. De totale opbrengst komt volgens statistiekcijfers op 298.400 ton uit. 3% meer dan vorig jaar. De opbrengst per hectare steeg 5%, terwijl het areaal 2% daalde.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden