Inside: Aardappelmarkt

Minder late aardappelen in Spanje geoogst

27 Oktober 2017 - Niels van der Boom

Uit voorlopige cijfers voor de Spaanse provincie Castilla y León blijkt dat de oogst van late aardappelen flink lager uitkomt. De Spaanse aardappelteelt heeft een uiterst moeizaam seizoen. Eerst vorst, gevolgd door forse droogte. Daar bovenop komen zeer lage prijzen. Kan het tij nog gekeerd worden?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nog niet alle cijfers voor de Noord-Spaanse provincie Castilla y León zijn binnen, maar het is duidelijk dat er fors minder late aardappelen zijn geoogst. Naar schatting komt de oogst op 649.000 ton uit. Dat is een verlaging van 12% ten opzichte van vorig jaar. Het areaal is met 7% afgenomen, tot 20.000 hectare. Telers geven de voorkeur aan het verbouwen van middelvroege rassen.

30

procent

is het areaal midden toegenomen dit jaar

Teelt vervroegd
Het segment 'midden' is dit jaar met bijna 1.700 hectare toegenomen. Dat is een plus van zo'n 30%. Toch komt het totale volume slechts 7% hoger uit. Met in totaal 34.500 hectare is het middelsegment nu verreweg de grootste groep voor aardappelrassen, goed voor ruim 1 miljoen ton aardappelen. In Castilla y León is bijna een kwart meer middelvroege aardappelen gerooid. In Galicia blijft het volume gelijk.

Extreem weer
Volgens de meest recente schatting van de overheid produceert de Noord-Spaanse provincie 818.000 ton aardappelen dit jaar, 4,2% minder dan vorig jaar. Het totale areaal nam 3% toe, goed voor bijna 30% van het totale areaal aardappelen in Spanje. Weersomstandigheden zijn te wijten aan een tempering van de opbrengsten. In april vroor het en in midden juni was het juist extreem warm. Hierdoor komt de gemiddelde opbrengst onder de 40 ton per hectare uit. Dat is marginaal.

Prijs op dieptepunt
Naast minder kilo’s is ook de Spaanse prijs zeer laag. Het landelijk gemiddelde komt op €72,40 per ton uit half oktober. In 4 van de 5 jaar lag de prijs flink hoger. Alleen in 2014 bevond de prijs zich op een vergelijkbaar niveau. Prijzen voor late aardappelen bedroegen begin oktober €80 tot €90 per ton voor Agria. Rassen als Desiree en Asterix kwamen niet verder dan €40 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden