Inside: Uienmarkt

Weinig transacties, wat is de stemming?

27 Oktober 2017 - 1 reactie

Na 2 relatief drukke weken op de uienmarkt lijken er deze week minder transacties tot stand te zijn gekomen. De regionale beurzen noteren onveranderd. Welk gevoel hebben sorteerders en exporteurs voor de komende periode?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de voorgaande 2 weken werd er voor dit seizoen, verhoudingsgewijs, veel handel gedaan. Deze week schakelde de markt terug van de derde naar de eerste versnelling. Dit is terug te zien in de noteringen. Zowel Middenmeer als Emmeloord geeft een rustige stemming weer en alle 3 de regionale beurzen laten de noteringen onveranderd staan ten opzichte van vorige week.

Er is op dit moment meer aanbod dan vraag

De reden van de stemming is dat sorteerders en exporteurs veel uien beschikbaar hebben, waardoor er op dit moment meer aanbod is dan vraag. Aan het begin van dit seizoen hebben sorteerders en verwerkers veel uien ingeslagen, waardoor zij wekelijks over een fors percentage uien beschikken.

Niet negatief zijn
Toch hoeft men niet negatief te zijn over het uienseizoen. Sorteerders en exporteurs geven aan dat zij positief zijn over de komende periode. Ondertussen blijft de export goed doorlopen. In de eerste maanden is vooral Afrika bediend, maar ondertussen komt ook de export naar Zuidoost-Azië en Midden-Amerika wekelijks beter op stoom.

Ook in de baalprijzen zijn de positieve contouren te zien. De baalprijzen lopen over de gehele linie iets op. Voor de drielingen wordt €11 betaald en voor de middelsortering (45/65 millimeter en 50/70 millimeter) wordt tussen de €11 en €13 betaald. De baalprijzen voor de grove sortering (60/80 millimeter) liggen tussen de €14,50 en €16 en voor de 80 millimeter opwaarts uien wordt €20 betaald.

Problemen met de kwaliteit
Een punt van zorg zijn de kwaliteitsproblemen. Het weer in de maand september laat daarmee zijn sporen na. Rot, fusarium maar ook schot vormen lelijke hindernissen en vragen om een scherpe voorselectie. Met name de vondst van schot is erg vroeg en kan volgens handelaren voor een toename van problemen zorgen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden