Inside: Uienmarkt

Hoe krijgen we al die uien weg?

31 Oktober 2017 - Clarisse van der Woude - 25 reacties

Bedrukte reacties van exporteurs op de oogstraming uien, die het CBS dinsdagochtend 31 oktober publiceerde. Niet eerder is er zo'n grote hoeveelheid zaaiuien geproduceerd in Nederland. Boerenbusiness peilt de reacties.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sommige exporteurs kijken er niet van op en hadden de grote hoeveelheid verwacht nadat zij zagen hoeveel uien zij binnen kregen. Zeker uit het noorden. Voor anderen is de raming toch groter dan zij zelf hadden ingeschat. Met dat de meeste zaaiuien in de historie zijn geproduceerd, 1,513 miljoen ton, zal er een groter volume uien moeten worden geëxporteerd. Exporteurs vragen zich echter af of dat gaat lukken.

Op het randje
"Ook al loopt de export op dit moment redelijk door, het is gewoon veel", zegt een exporteur die erop wijst dat we de afgelopen jaren al op het randje zaten. De ene exporteur reageert positiever met: "Het wordt nog een hele uitdaging", dan de ander die: "Niet zou weten hoe de sector het voor elkaar moet krijgen. Gezien het extra volume van vorig jaar, lijkt mij het onmogelijk om dat allemaal te exporteren." Het gevolg hiervan zijn volgens hem lage prijzen.

15

procent

kan naar schatting van bruto-opbrengst af

Slechte kwaliteit beperkt in afzetkanalen
Veel hangt ook af van hoe de kwaliteit zich de komende maanden ontwikkelt. Vorig jaar kon dat niet beter, maar dit seizoen kwamen al vroeg geluiden over zuur, rot en trips. Veel partijen hebben te lijden gehad van het slechte weer. Dat houdt in dat de hoeveelheid tarra oploopt. Eén exporteur denkt dat er wel 15% van de bruto-opbrengst af kan worden gehaald. Toch is dat niet meteen goed nieuws, want kwaliteitsproblemen werken in ons nadeel, omdat er veel landen af zullen vallen. "Als ze onze uien niet meer willen hebben, gaan ze naar een ander. Vooral het Verre Oosten wil goede kwaliteit, anders haken zij af."

Kansen in Europa
Ook Brazilië is geen optie, omdat het Zuid-Amerikaanse land vooralsnog zelf een goede oogst lijkt te hebben. De landen die te maken kregen met de orkanen Harvey en Irma, kunnen eventueel kopers van uien worden. Het zijn geen grote hoeveelheden, maar meer dan anders, zo is de verwachting van exporteurs.

Verder biedt mogelijk Europa kansen: Duitsland, Spanje en Frankrijk kennen wat problemen. Later in het seizoen komt wellicht ook Oost-Europa aan de markt. Over 2 maanden zal daar meer duidelijkheid over komen, maar feit is dat de schouders er dit jaar onder moeten. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden