Inside: Aardappelmarkt

Ierse aardappeloogst draait uit op drama

2 November 2017 - Clarisse van der Woude

Met nog meer dan de helft van de aardappelen in de grond, vrezen aardappeltelers in Noord-Ierland voor een oogstdrama. Door extreem natte weersomstandigheden kunnen de telers hun land niet op, zo meldt Spudsmart.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als de condities niet verbeteren, wordt oogst 2017 één van de slechtste uit de recente geschiedenis. Normaal gesproken is eind oktober vrijwel de gehele oogst binnen, nu is dat nog niet eens de helft.

Nu is nog niet eens de helft van de oogst binnen

Stoppen en weer beginnen
Het seizoen begon in juli al niet goed en sindsdien is het ploeteren. Een teler meldt dat hij in augustus met de oogst startte en daarna af en aan moest stoppen. "De machines kunnen het land niet op. Als wij niet snel kunnen rooien, dreigen we de aardappelen te verliezen. Dit omdat deze al meer dan 24 uur in nattigheid staan."

Tekort opslag
Door de natte omstandigheden is een groot deel van zijn gewas vernietigd. Van de aardappelen die hij wel binnen heeft, is 10% verloren door groen. De Ier schat de totale schade richting de €150.000.

In andere delen van het Verenigd Koninkrijk vallen de problemen met de oogst mee, maar zijn er weer andere uitdagingen. Zo is er een tekort aan opslagmogelijkheden door de hoge opbrengsten.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden