In Libië

Terreuraanslag drijft olieprijs omhoog

28 December 2017 - Wouter Baan

De olieprijs tikte op tweede kerstdag het hoogste punt in 2,5 jaar tijd aan. De oorzaak hiervan ligt in Libië (Noord-Afrika), waar een belangrijke pijpleiding door terroristen is opgeblazen.

De prijs voor een vat Brent-olie, wereldwijd de maatstaf, steeg dinsdag 26 december met $2 tot ruim $66 per vat. Volgens persbureau Reuters zouden, door het voorval in Libië, ongeveer 90.000 vaten van de dagelijkse productiecapaciteit (260.000 vaten) verloren zijn gegaan. De pijpleiding behoort toe aan de nationale oliemaatschappij in Libië.

Welke terreurorganisatie achter de aanslag zit, is niet bekend. Mogelijk gaat het om Islamitische Staat (IS) die tot voorkort in het gebied van de geëxplodeerde pijpleiding actief was.

Ook Noordzee-pijplijn kapot
De kapotte pijpleiding is de tweede in relatief korte tijd. Begin december ging in de Noordzee, nabij Schotland, ook al een pijpleiding stuk. Deze Forties-pijplijn, met een dagelijks productie van 450.000 ruwe vaten, is nog steeds niet volledig in gebruik. Volgens eigenaar Ineos kan de productie waarschijnlijk in het nieuwe jaar weer op volledig op gang komen.Op tweede kerstdag sloot de olieprijs op het hoogste niveau in 2,5 jaar tijd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden