Countus Akkerbouwindex

Indexcijfer stevent af op diepterecord

2 Januari 2018 - Niels van der Boom

De maand december bracht de Countus Akkerbouwindex weinig goeds. In november behaalde de index al zijn laagste punt in 10 jaar tijd. Na de grens van 60 punten is inmiddels bijna het niveau van 50 punten geslecht. Lage prijzen duwen het cijfer verder omlaag. Welk gewas kan hier omkeer in brengen?

De Countus Akkerbouwindex is onderweg naar een nieuw diepterecord. Met het huidige tempo is die niet ver verwijderd. Het jaar 2017 werd afgesloten met een indexcijfer van 51. Dat is het slechtste resultaat sinds april 2005. Toen stond de index nog lager, met een notering van 44.2 punten.

Alle gewassen drukken op de index

Druk op prijzen
In de laatste 4 weken van het jaar daalde de index van 58.3 naar 51 punten. Daarmee is het slechts 6.8 punten verwijderd van het dieptepunt. De Akkerbouwindex wordt gevormd door de prijsvorming van de aardappeltermijnmarkt, uien, tarwe en pootaardappelen. De eerste 3 producten stonden in december allemaal onder druk, wat de index geen goed doet. De pootaardappelprijs bleef stabiel, maar door zijn geringe invloed kan deze het resultaat niet opkalefateren.

Het aprilcontract van de EEX aardappeltermijnmarkt bewoog in december rond €4,80 per 100 kilo, om in de slotweek naar €4,60 te dalen. Ook de prijs van voertarwe doet een stapje terug. In week 49 werd een prijs van €162,50 per ton gemaakt, om vervolgens iets in te leveren. Het jaar werd stabiel op €161 per ton afgerond.

Fysieke markt
De meeste fritesaardappelen worden echter op contract of in poolverband geteeld. Een lage notering van het aprilcontract betekent dus niet direct dat de portemonnee wordt geraakt. Wel moet worden opgemerkt dat een goede productkwaliteit vereist is om niet tot kortingen of afkeur te komen.

Hoop op uien
Uien laten gelukkig een tegendraadse beweging zien, maar weet het tij van de index niet te keren. De gemiddelde beursnotering heeft de weg naar boven gevonden en komt van €6,38 per 100 kilo naar €7,00 per 100 kilo. Alleen in dit gewas zit nog muziek, die de Akkerbouwindex een andere weg in kan laten slaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden