Dankzij opmars euro

Brandstof niet duurder door stijgende olieprijs

16 Januari 2018 - Wouter Baan

De olieprijs en de euro zitten beiden in de lift. Dat laatste is een meevaller voor automobilisten, want aan de pomp gebeurt er niet veel met prijzen van benzine en diesel, schrijft Business Insider

De prijs van Noordzee-olie (Brent) noteert dezer dagen rond de $70 per vat, tegen een prijs van $45 per vat medio vorig jaar. Tegelijk bereikte de euro maandag een stand van ruim $1,22 per euro, het hoogste niveau in 3 jaar tijd.

Koopkracht neemt toe
De opmars van de euro betekent ook dat de koopkracht van de euro (tegenover de dollar) toeneemt. Oftewel: de in dollars geprijsde olie wordt minder duur in euro's. Dit effect is goed terug te zien als je olieprijs in zowel dollars als euro's neemt.

De onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van Brent-olie in dollars en eurois over 2017. Daarbij is in beide gevallen het startniveau van januari 2017 op 100 gezet. De grafiek is samengesteld door databureau Statista voor Business Insider.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijzen van olie (Europa versus de Verenigde Staten).

De lichtgrijze balken tonen de olieprijs in dollars. Die is in 2017 maar liefst 17% gestegen. De zwarte balken laten de ontwikkeling van Brent-olie in euro’s zien, met een stijging van slechts 5%. Het verschil is te danken aan het feit dat de euro fors meer waard is geworden tegenover de dollar.

Accijnzen en heffingen 
Voor benzineprijzen geldt dat de ruwe olieprijs niet 1 op 1 bepalend is voor de pompprijs, want die bestaat in het geval van benzine voor ongeveer tweederde uit belastingen. De gemiddelde benzineprijs lag volgens cijfers van het CBS op 1 januari dit jaar op €1,576 voor 1 liter euro ongelood, ongeveer 1% hoger dan op dezelfde dag 1 jaar eerder.

Lees meer:
Flinke klappen voor ripple, ethereum en bitcoin

Zo krijg je de beste prijs voor je verstoffende inventaris

10 belangrijke dingen die zich nu afspelen in de wereld

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Politiek Energie

Comeback rode diesel vereist geduld van boer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Analyse Energie

Opec slaagt er niet in het tij te keren op de oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden