Inside Akkerbouw

Droogte Polen wordt steeds serieuzer

30 Mei 2018 - Niels van der Boom

Na 2 extreem droge maanden neemt de situatie in Polen steeds serieuzere vormen aan. Toch is nog geen sprake van een officiële droogte. Na een extreem natte herfst en winter hebben boeren in alle landsdelen te maken gekregen met een zeer droog voorjaar. Het neerslagtekort is daarmee opgelopen tot gemiddeld 70 millimeter.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De overheidsdienst IUNG, het Poolse instituut voor bodemonderzoek en plantgezondheid, monitort de hoeveelheid bodemvocht in het land (op bijna 2.500 meetpunten). Ondanks 2 droge maanden is er nog geen sprake van een officiële droogtestatus. Hiervoor moet minimaal 20% opbrengstreductie worden behaald (op basis van een vochttekort).

70

millimeter

neerslagtekort
tot 20 mei

Het gemiddeld vochttekort is eind mei opgelopen tot 70 millimeter. In het uiterste geval is dat al ruim 100 millimeter. Het gaat om gebieden in het noordoosten van Polen. In het midden en zuidoosten is er iets meer vocht beschikbaar.

Droog voorjaar
In maart was de hoeveelheid neerslag in het land zeer uiteenlopend. Die verschilde van 5 en 10 millimeter tot 40 en 60 millimeter. Dat is 100% van de norm. Maart verliep bovendien gemiddeld zeer koud. April was juist enorm warm, waardoor in korte tijd een groei-explosie ontstond bij de gewassen. Het zaai- en pootseizoen verliep hierdoor in een zeer rap tempo. Gedurende de maand april kreeg het noorden voldoende water, maar bleef het elders overwegend droog.

De maand mei is wederom een zeer droge maand voor Poolse boeren. De neerslag in komt 1 maand tijd in extreme gevallen niet verder dan 5 millimeter. Maximaal is dat 50 millimeter, met name in het zuiden en zuidoosten. De regen is echter zeer plaatselijk gevallen en heeft lang niet overal verlichting gebracht.

Slechte herfst
Volgens insiders hebben de gewassen inmiddels flink te lijden onder een gebrek aan neerslag. Daarbij komt dat veel wintergraan en koolzaad afgelopen herfst onder slechte omstandigheden is gezaaid. De planten hebben zich niet goed ontwikkeld en zijn daarom eerder gevoelig voor droogtestress. Toch is volgens het IUNG nog geen sprake van grote opbrengstderving.

In het laatste MARS-rapport stelt de Europese Commissie de gewasopbrengsten wel naar beneden bij (met 4% tot 5%). Vooral voor koolzaad wordt een lagere opbrengst verwacht, mede door het grillige voorjaar. De planten zijn zeer snel ontwikkeld, maar hebben niet voldoende peulen ontwikkeld. Dat geldt ook voor de wintertarwe. In de huidige bloeiperiode heeft het gewas water nodig voor de korrelvulling.

Aardappelen
Ook gewassen als aardappelen, uien en peen kunnen wel een slok water gebruiken. Toch is schade door droogte hier nog niet direct merkbaar, zo zeggen insiders. Het Poolse economisch instituut IERiGÅ» verwacht voor nu dat vooral de vroege aardappelen worden getroffen.

Ondertussen wikkelen telers het slechtste jaar in 10 jaar tijd af. De markt wordt momenteel gevoed door importaardappelen uit Cyprus en Egypte. Marktprijzen bedragen €5 tot €8 per 100 kilo. Extreem lage prijzen hebben ervoor gezorgd dat aardappeltelers de straat op zijn gegaan.

Duitsland
Niet alleen in Polen, maar ook in de noordelijke deelstaten van Duitsland is het erg droog. Daar is de situatie nog nijpender. Het zuidwesten van het land kampt juist met veel wateroverlast en zware hagelbuien. Ook dinsdag 29 mei hield noodweer daar huis. De inwoners van Nedersaksen worden door de lokale overheid opgeroepen om hun tuin niet te beregenen en geen auto's te wassen. De droogte levert zelfs problemen op met de drinkwatervoorziening.

Volgens de lokale boerenbelangenbehartiger hebben de aardappelgewassen flink te lijden. Wanneer de opbrengsten daadwerkelijk fors lager uitvallen, is dat voor het tweede jaar op rij. In 2017 zorgde overmatige neerslag voor lage opbrengsten. Ook in de zuidelijke deelstaten Beieren en Thüringen wordt opbrengstderving als gevolg van de droogte verwacht.

Altijd op de hoogte van het weer in uw regio met Boerenbusiness Agroweer. Bekijk hier onze unieke voorjaarsactie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden