Inside Akkerbouw

Peenprijs dendert door bij start nieuw seizoen

4 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

De hoge peenprijs, die betaald werd voor late peen van oogst 2017, zet door. Nu de eerste nieuwe peen geoogst wordt, is dit goed nieuws. De vraag is echter wel of deze prijs blijft staan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Zuid-Limburg wordt de eerste peen al geoogst en ook in de Noordoostpolder is al nieuwe peen geoogst. Er wordt momenteel ongeveer €30 per 100 kilo betaald voor nieuwe B-peen. Vorig jaar werd er in deze periode nog geen derde van die prijs betaald, omdat er toen nog vrij weinig tot geen peen beschikbaar was.

De prijs van peen zet op deze manier door op het hoge niveau waarop het vorige seizoen eindigde. De peen is van goede kwaliteit en is daarnaast goed aan de maat. Daarentegen is grovere peen nog weinig beschikbaar en langzamerhand komt de oogst van C-peen ook op gang.

Lege koelhuizen
De goede prijs is echter wel te verklaren. Verschillende handelaren melden dat de koelhuizen leeg zijn. Het betekent dat de eerste peen momenteel vooral naar de supermarkten gaat. Of deze prijs stand kan houden, is nog onduidelijk. Daarnaast zal het aanbod de komende tijd iedere dag toenemen.

Toch zijn er wel factoren die wijzen op een blijvende goede prijs. Hoewel de markt redelijk gericht is op 'eigen land eerst', is er nu nog wel wat vraag vanuit België naar Nederlandse peen. In Duitsland is echter al eigen peen beschikbaar en vanaf volgende week komt ook de sterkere peen voor overzeese bestemmingen aan bod.

Gelijk areaal
Het gelijkblijvende areaal kan ook een prijsondersteunde factor zijn. Er wordt dit jaar, met 2.690 hectare, iets meer waspeen verbouwd (+190 hectare). Het areaal winterpeen daalt echter met bijna 200 hectare, zo blijkt uit voorlopige CBS-cijfers. De peenmarkt eindigde afgelopen seizoen in euforie en nu er niet veel veranderd is, kan dat scenario zich misschien herhalen.

De stand van de bewaarpeen is op dit moment erg wisselend. Sommige percelen staan er slechter bij dan andere; grotendeels komt dit door de droogte. Het gewas staat er over het algemeen veel beter bij dan vorig jaar het geval was. In de provincie Limburg is de opkomst echter wel minder. Naar verwachting komt de oogst (Flevoland en Zeeland) de komende 2 weken ook op gang.  

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden