Shutterstock

Nieuws Varkenspest

Klassieke varkenspest rukt op in Japan

7 Januari 2019 - Tim Roetman

In de maand september werd in Japan voor het eerst in lange tijd klassieke varkenspest geconstateerd. Sindsdien staat het aantal uitbraken op 6 stuks.

De meeste recente uitbraak vond plaats op een bedrijf in de Japanse stad Seki, wat in het midden van het land ligt. Hierbij werden ongeveer 7.500 dieren geruimd. De andere uitbraken waren in dezelfde regio. Japan heeft een speciaal team ingezet om verdere verspreiding tegen te gaan.

De Japanse overheid meldt dat de ziekte via wilde zwijnen overgeslagen is naar varkensbedrijven, wat betekent dat er vermoedelijk meer wilde zwijnen met het virus rondlopen. Varkenshouders vragen om vaccinaties, maar de overheid heeft daar nog geen gehoor aan gegeven.

Niet de eerste keer
De laatste keer dat Japan met dit virus te maken had, was in 1992. In 2007 werd gemeld dat de dierziekte niet meer aanwezig was in het land. Nu, ruim 10 jaar later is de dierziekte teruggekeerd. Het geluid gaat dat het virus via geïnfecteerd vlees uit het buitenland bij de zwijnen terecht is gekomen.

Japan is de tiende grootste exporteur van varkensvlees en exporteert elk jaar ter waarde van circa €100 miljoen. Het land produceert jaarlijks 1,2 miljoen ton varkensvlees. De provincie waar de uitbraken plaats hebben gevonden, is overigens geen grote productieregio van varkensvlees.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden