Aangeboden door Corteva

Forse meeropbrengst door behandeling tegen aaltjes

27 Maart 2019

Dat het middel 'Vydate 10G' het meest effectieve middel is bij het bestrijden van aaltjes bleek ook afgelopen jaar weer uit onderzoek van onderzoeksinstituut HLB. Het proefveld lag op een perceel met een hoge aaltjesdruk, nabij Sellingen. Op dit perceel liet zowel de rijenbehandeling met 10 kilo Vydate 10G per hectare als de volveldbehandeling met 20 kilo Vydate 10G per hectare flinke meeropbrengsten zien.

Corteva Agriscience laat dit soort proeven al jaren uitvoeren en ieder jaar komt Vydate 10G, vergeleken met het alternatieve granulaat, als beste uit de bus. Dit keer bedroegen de meeropbrengsten respectievelijk 51% en 92%, waar het alternatieve product bleef steken op een meeropbrengst van 13%. Dit had vooral te maken met de droge omstandigheden.

Ook met de droge omstandigheden van afgelopen jaar, biedt Vydate 10G (door goede oplosbaarheid en systemische werking) een bedrijfszekere oplossing tegen aaltjes. Door deze systemische werking heeft Vydate 10G ook een werking tegen bladluizen en de eerste generatie Coloradokevers. Het granulaat kan onder alle weersomstandigheden op alle grondsoorten worden toegepast, onder meer bij de teelt van aardappelen, uien, bieten, wortels en bollen.

Het resultaat van het onderzoek van HLB, Sellingen (2018).

In de rij of volveldbehandeling 
Of je het beste kunt kiezen voor rijenbehandeling (10 kilo per hectare) of volveldbehandeling (20 kilo per hectare) hangt sterk af van de situatie op het perceel. Welke aaltjes zitten er, en hoeveel zijn er? Een grondmonster kan hier duidelijkheid in geven. Daarnaast hebben factoren als de pH, het organische stofgehalte van de grond en rassenkeuze invloed op de juiste dosering van Vydate 10G. Uw adviseur kan u hierin adviseren.

Links zie je het resultaat onbehandeld en rechts zie je de volveldbehandeling met 20 kilo Vydate 10G.

Enkele situaties waarbij een volveldbehandeling met 20 kilo Vydate 10G zeker te overwegen is:

  • Heeft u te maken met virulentere populaties, die ook bij resistente aardappelrassen schade veroorzaken? Het is dan belangrijk dat de vermeerdering van aaltjes tegen wordt gegaan. Hierbij heeft de langere werkingsduur van een volvelddosering van 20 kilo duidelijke voordelen.
  • Bij een aantasting door het wortelknobbelaaltje (de Meloïdogyne chitwoodi) zien we bovengronds vrijwel niks. Maar, ondergronds zijn de gevolgen des te beter zichtbaar. Bij zware aantasting zien de aardappelen er als oliebollen uit, en zijn ze niet meer geschikt voor consumptie. Een volvelddosering met 20 kilo geeft in deze gevallen een veel hoger percentage knollen dat vrij is van aantasting.
  • Er zijn steeds meer percelen waar meerdere soorten aaltjes tegelijkertijd voor komen. Bij dit soort mengbesmettingen geeft een volvelddosering (20 kilo) al snel financieel een veel beter resultaat.

Gebruik de gewasbeschermingsmiddelen veilig en lees voor het gebruik eerst het etiket en de productinformatie. Ga voor meer informatie over de behandeling van aaltjes naar www.aaltjes.net.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden