Shutterstock

Aangeboden door Timac Agro

Het hele seizoen actieve plantengroei

2 April 2019

De bodem kent zowel een biologische, chemische als fysische samenstelling. Dit zijn de mineralenbehoefte per gewas, de bodemstructuur en actieve schimmel- en bacteriepopulatie. Het zijn belangrijke parameters voor een hoge productie per hectare.

Hoewel de bodemvruchtbaarheid het fundament is onder een gezond en hoogproductief perceel, is een vitale en actieve plant beter in staat om de mineralen maximaal op te nemen en te benutten. Dit is vooral van belang tijdens de kiemfase en jeugdgroei; immers, een goede start is het halve werk.

Timac Agro, onderdeel van Roullier Groep, is een meststoffenproducent die de focus heeft op diverse processen in een plant: plantenfysiologie. Hierbij richt men zich op de vitaliteit van een plant en onderzoekt men vooral hoe de micro- en macronutriënten worden opgenomen en benut in relatie tot de waterhuishouding, het metabolisme, de fotosynthese, de transportprocessen en de stressfactoren. Jaren van intensief onderzoek hebben geleid tot unieke bemestingsconcepten, die gericht zijn op de plantenfysiologie.

Zoutgehalte en zuurgraad
Wortelhaartjes zijn delicaat plantweefsel, gevoelig voor zout en zuur, en onmisbaar voor de goede groei(start) van het gewas. Daarom spreken we van 'verbranding' als de wortelharen nauwelijks worden gevormd of als deze versneld afsterven. Dit kan dan te wijten zijn aan overdosering, een te zoute meststof of te lage zuurgraad in en rondom het wortelmilieu.

Bovendien 'leeft' een wortelhaar slechts 3 tot 10 dagen, wat afhankelijk is van het soort gewas en de bodemcondities. Het is daarom ook belangrijk om continuïteit aan te brengen in de aanmaak van nieuwe wortelhaartjes.

Bruinalg
De continue aanmaak van wortelhaartjes wordt door de plant zelf gereguleerd via de eigen signaalstoffen. Deze zitten van nature, in grote hoeveelheden, in bruinalg. In 1997 is Roullier Groep de enige die, na jaren onderzoek op dit vlak, een exclusief patent heeft weten te verkrijgen op de biostimulant 'Physio+'. Dat betreft in feite het molecuul '6,4 hydroxy methyl butenyl aminopurine'.

Dit bioactieve component is dezelfde signaalstof die ook de landplanten aanmaken bij de ontwikkeling van hun bewortelingssysteem. Eenmalig en extra aanbod van deze stof bij de kieming en jeugdgroei zorgt ervoor dat er extra wortelhaartjes worden aangemaakt. Dit verhoogt de efficiëntie van een NPK-bemesting en maakt een gewas minder droogtegevoelig.

Hoewel bodemvruchtbaarheid het fundament is onder een gezond perceel, is een vitale en actieve plant beter in staat om mineralen op te nemen en te benutten.

PhysiomaX en Physiostart
Via de Gewastour willen we akkerbouwers in de gelegenheid stellen om kennis te maken met onze wortelstimulator. Gedurende de teelt van uien en aardappelen willen we laten zien wat de effecten zijn op de beworteling van deze gewassen. Het product 'PhysiomaX' is breedwerpig toe te passen met een kunstmeststrooier; dit in tegenstelling tot Physiostart, waarvoor een microgranulaatstrooier vereist is.

PhysiomaX richt zich op de vorming van extra wortelharen en levert snel plantbeschikbare calcium. De drager van biostimulant 'Physio+' is jonge zeekalk direct gewonnen uit zee. Dit is niet gefossiliseerd en is rijk aan sporenelementen. Dit plantversterkende concept moet groentegewassen, weidegras, jonge bomen en akkerbouwgewassen vanaf de start vitaal houden. Met de huidige bemestingsnormen kan een maximale opname van mineralen het verschil maken.

Via de Boerenbusiness Gewastour kan iedereen zelf zien wat PhysiomaX voor elkaar krijgt, ten opzichte van onbehandeld. Wij volgen de teelt bij 17 akkerbouwers in zowel aardappelen als uien, volgt u ons?

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden